Hlavní obsah

Kresta chce být v Monte Carlu v první šestce

Premiéra v pozici továrního jezdce čeká českého závodníka Romana Krestu. Jezdec Fordu se představí na Rallye Monte Carlo, úvodní soutěži mistrovství světa. Společně se svým týmem doufá, že na monackém asfaltu naváže na loňské úspěchy z Korsiky a ze Španělska. Osmadvacetiletý Kresta chce hlavně dojet do cíle a v případě splnění hlavní mety by se rád ve výsledkové listině objevil mezi nejlepší šesticí.

Foto: eWRC.cz/Petr Lusk

Roman Kresta s fordem při Rallye Bohemia.

Článek

Kresta bude v monackém knížectví startovat počtvrté. "Jízdu v proměnlivých podmínkách mám velmi rád," řekl český pilot v tiskové zprávě týmu. "Místní soutěž nabízí obtížné podmínky každým rokem, ale celkem se mi zde dařilo," dodal.

Jak dopadne Roman Kresta na Rallye Monte Carlo?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Za jeden z nejdůležitějších aspektů označil kvalitní průzkumnou posádku, která trať projede několik hodin před závodníky. "Ta naše je opravdu profesionální, George Black je navíc jedním z nejzkušenějších inženýrů přes pneumatiky. Jsem si jistý, že budeme mít k dispozici ty nejlepší informace," uvedl Kresta, který pojede v autě s Janem Tománkem.

Prvotní je pro něj soutěž dokončit a získat co nejvíce zkušeností s vozem. "Pokud se to podaří, pak je mým druhým cílem umístění v první šestce. Když dosáhnu obou, budu spokojen," řekl Kresta. "Focus je na asfaltu velmi rychlý, a proto je Monte Carlo pro start mé kariéry u Fordu ideální soutěží," prohlásil.

Novou jedničkou týmu je Fin Toni Gardemeister

Novou jedničkou týmu je devětadvacetiletý Fin Toni Gardemeister. Tomu horší počasí, které se v Monte Carlu očekává, nikterak nevadí. "Na soutěžích, kde panovalo špatné počasí, se mi vždy celkem dařilo. Tak doufám, že to teď bude stejné," řekl Gardemeister. "A vedle Španělska jsou to mé nejoblíbenější tratě," dodal bývalý jezdec Škody. Nejstarší podnik v kalendáři mistrovství světa je nicméně letos položen jižněji, sněhu by tak na silnicích mělo být podle očekávání týmu výrazně méně.

Finský jezdec přiznal, že si na vůz musel nějaký čas zvykat. "Je úplně jiný než auta, s kterými jsem jezdil dříve. Zdá se mi však, že je dobře ovladatelný, a pokud nalezneme dobré nastavení, bude všechno dobré," řekl Gardemeister, který rovněž pomýšlí na první šestku. "Doufám ale, že bych mohl dosáhnout i na stupně vítězů," dodal Fin, jehož nejlepším výsledkem v Monte Carlu je čtvrté místo z roku 2000. Letošní ročník soutěže začne v pátek.

Reklama

Související témata: