Hlavní obsah

Gardemeister chce na stupně vítězů

Nová tvář továrního týmu Ford Toni Gardemeister si v Monte Carlu nedává malé cíle. Při své první rallye s Focusem WRC chce bývalý pilot Škody a Seatu skončit mezi prvními třemi a vylepšit tak své dosavadní maximum v soutěži, v níž dojel v roce 2000 čtvrtý.

Foto: Škoda Motorsport

Toni Gardemeister na archivním snímku

Článek

"V letošním roce mám dosud největší šanci na pořádné umístění a nehodlám tuhle příležitost pustit," citoval Gardemeisterova slova před začátkem soutěže v monackém knížectví server wrc.com.

Podle finského pilota patří Focus v současném autoparku v mistrovství světa k nejlepším vozům pro asfaltové soutěže. "Monte Carlo je moje oblíbená soutěž a letos mám navíc k dispozici nejlepší vůz, v jakém jsem během své kariéry seděl. Jaký jiný cíl si můžu dát, než umístění na stupních vítězů," prohlásil s úsměvem devětadvacetiletý Gardemeister.

"Samozřejmě, že každému jezdci chvíli trvá, než se sžije s novým vozem. Já ale začínám velice dobře rozumět tomu, proč se Focusu loni na asfaltu tak dařilo," dodal Fin, jenž v loňském roce v barvách týmu Škoda Motorsport skončil nejlépe sedmý na Německé rallye.

:. ANKETA
Jak si povede Toni Gardemeister při Rallye Monte Carlo? Hlasujte v anketě na konci článku.

Úvod pro Citroën

Úvod 73. ročníku tradiční soutěže světového šampionátu vyšel nejlépe jezdcům týmu Citroën. Nejrychlejší čas na první erzetě úvodní páteční etapy zajel úřadující mistr světa Sébastien Loeb, s 11sekundovou ztrátou vstoupil do rallye jeho Francouzův týmový kolega Francois Duval.

Za koncernovými konkurenty se srovnali oba piloti týmu Peugeot, Markko Märtin a Marcus Grönholm. Gardemeister s fordem zajel pátý čas, když se vklínil před dvojici jezdců Subaru, Pettera Solberga a Stéphana Sarrazina.

Na desátém místě figuroval po první rychlostní zkoušce nováček mladoboleslavské Škody Alex Bengue, dvanáctý čas zajel novic Fordu Roman Kresta. Druhého jezdce Škody Armina Schwarze zpomalily problémy s diferenciálem a patřila mu sedmnáctá příčka.

Reklama

Související témata: