Hlavní obsah

Loeb vletěl do sezóny prvním etapovým vítězstvím

MONTE CARLO

Prvenství ve třech rychlostních zkouškách a jedno třetí místo v úvodu Rallye Monte Carlo zajistilo úřadujícímu šampiónovi Francouzovi Sebastienu Loebovi s vozem Citroën Xsara WRC vítězství v první v etapě. Týmu Citroën Sport patří i druhá příčka díky Belgičanovi Francoisovi Duvalovi. Roman Kresta na fordu dojel desátý. Vozy Škody Fabia WRC jsou ve druhé desítce.

Článek
Fotogalerie

Loeb vítězstvím v první etapě vykročil k obhajobě prvenství z loňského roku, které by bylo již třetí v řadě. Úvodní čtyři měřené úseky byly letos díky posunutí celé soutěže na jih rychlejší než loni. Loeb si díky času 1:18:46,9 oproti loňskému výsledku polepšil o téměř devět minut.

Rychlejší než loni byl i český pilot týmu BP Ford Roman Kresta, který dojel v čase o osm minut lepším, nicméně v pořadí si oproti sedmému místu loni pohoršil na desátou příčku.

Märtin se s peugeotem teprve seznamuje

Tým Škoda Motorsport má v ohni dvě želízka. Úvodní část však pilotům Arminu Schwarzovi a Alexandre Bengueovi moc nesedla. Francouz Bengue dokončil v první desítce pouze úvodní RZ. V další třech se pohyboval kolem 13. místa. Celkově mu tak po prvním dnu soutěže patří dvanácté místo. To je o tři místa lepší výsledek, než pro škodovácký tým zajistil Němec Schwarz, který se v průběhu etapy pohyboval mezi 11. až 20. místem.

Tým Peugeot v úvodní etapě vybojoval třetí a šesté místo. "Do první RZ jsem ráno, které bylo záludné s asi kilometrovým ledovým úsekem při sjezdu z Col de la Sinne, odstartoval opatrně," řekl po prvním dnu třetí pilot v pořadí Fin Marcus Grönholm. "Ve druhé RZ, která byla výhradně se suchým povrchem, jsem mohl přidat a dosáhnout nejrychlejšího času," dodal. Druhou RZ Grönholm vyhrál o tři desetiny sekundy před Duvalem. "S vozem se teprve seznamuji. Potřebuji se s peugeotem více sžít, abych z něj dostal to nejlepší," hodnotil šesté místo Finův týmový kolega Estonec Markko Märtin.

Panizze zlobí technika

Francouzi Gilles a Hervé Panizziovi s vozem Mitsubishi Lancer WRC05 měli v úvodní RZ problémy s převodovkou, což je odsunulo na desáté místo. Na výměnu museli čekat až na servis po druhé rychlostní zkoušce, kterou dojeli na sedmém místě. Ve třetí RZ se problémy s automatickou převodovkou objevily znovu a Gilles Panizzi musel přepnout na manuál, což mu v cíli vyneslo čtvrtý nejlepší čas a skok na sedmou příčku průběžného hodnocení. V závěrečné páteční rychlostní zkoušce však začala zlobit ruční brzda.

"Problém s ruční brzdou v poslední RZ byl frustrující. Zhruba v polovině zkoušky se z půlky zablokovala a v následujících asi 20 až 30 zatáčkách jsme ztratili čas," řekl Gilles Panizzi. "Celkově jsem však spokojený," dodal s optimistickým výrazem. Jeho týmový kolega Fin Harri Rovenperä se v úvodních rychlostních zkouškách pohyboval střídavě na 12. a 13. příčce. Díky dvanáctému času ve třetí a desátému ve čtvrté RZ přenocuje na jedenáctém místě.

Rallye Monte Carlo 2005 - první etapa
PořPilot/NavigátorTÝMČAS
1LOEB/ELENACITROEN TOTAL1:18:46.9
2DUVAL/PREVOTCITROEN TOTAL+00:32.7
3GRÖNHOLM/RAUTIAINENMARLBORO PEUGEOT TOTAL+01:01.5
4SOLBERG/MILLSSUBARU WORLD RALLY TEAM+01:27.7
5GARDEMEISTER/HONKANENBP FORD WORLD RALLY TEAM+01:30.3
6MARTIN/PARKMARLBORO PEUGEOT TOTAL+01:39.1
7AURIOL/GIRAUDETDIDIER AURIOL+02:01.9
8PANIZZI/PANIZZIMITSUBISHI MOTORS MOTOR SPORTS+02:03.4
9SARRAZIN/PIVATOSUBARU WORLD RALLY TEAM+02:15.1
10KRESTA/TOMÁNEKBP FORD WORLD RALLY TEAM+02:41.2
11ROVANPERA/PIETILAINENMITSUBISHI MOTORS MOTOR SPORTS+03:06.3
12BENGUE/ESCUDEROŠKODA MOTORSPORT+03:24.2
13STOHL/MINORCitroën Xsara WRC+04:05.3
14SCHWARZ/WICHAŠKODA MOTORSPORT+04:47.9

Reklama