Hlavní obsah

Rallye Monte Carlo provázely havárie, Schwarz skončil

MONTE CARLO

Série havárií zakončila dopolední část druhé etapy Rallye Monte Carlo, úvodního podniku mistrovství světa v automobilových soutěžích. Po nehodách Francoise Duvala a Armina Schwarze vede po sedmi rychlostních zkouškách stále mistr světa Sebastien Loeb na citröenu, Roman Kresta je při debutu za tým Ford osmý.

Článek

Duval havaroval ve dnešní druhé erzetě, když narazil do sloupu. Belgický jezdec vyvázl bez zranění, hůř dopadl jeho spolujezdec Stephane Prevot, jenž musel být vrtulníkem transportován do nemocnice v Nice. Loeb u svého týmového kolegy zastavil a dostal od vedení soutěže náhradní čas, stejně jako za sedmou erzetu, k níž ani neodstartoval.

Hned v dalším testu vypadla ze soutěže i jednička týmu Škoda Armin Schwarz. Německý pilot měl nehodu na konci sedmé rychlostní zkoušky, sjel z vozovky a 73. ročník slavné rallye pro něj skončil. Také on musel být převezen k ošetření, podle prvních zpráv má poraněné rameno.

Skvělé výkony předvádí na mokré trati Schwarzův kolega Alexandre Bengue. Francouzský nováček byl nejrychlejší v šesté i sedmé erzetě, v níž ztratili hodně času právě kvůli Schwarzově nehodě Marcus Grönholm, Toni Gardemeister a Petter Solberg. Ti dostali společně s Loebem náhradní čas, stejný jako vítězný Bengue.

Krestovi se nehody vyhýbaly, hned v úvodní erzetě dne se blýskl pátým nejrychlejším časem. V dalších testech však na svůj výkon nenavázal, obsadil devátou a osmou příčku. Celkově se posunul z desátého místa po úvodní etapě na osmou pozici tři minuty a 41 sekund za Loeba. Bude ale muset odolávat ataku Benguea, jenž je o třináct sekund zpět.

Ještě lépe se zatím daří Krestovu týmovému kolegovi Tonimu Gardemeisterovi. Finský bývalý jezdec Škody se vyšvihl již na třetí příčku a na krajana Grönholma s peugeotem ztrácí necelých třináct sekund. Loeb má v čele náskok minutu a 38 sekund.

Druhou etapu zakončí ještě dvě rychlostní zkoušky, závěrečná má start v 16:58 hodin.

Výsledky - po 7 rychlostních zkouškách:
1. Loeb (Fr./Citröen)2:16:35,4
2. Grönholm (Fin./ Peugeot)+1:38,3
3. Gardemeister (Fin./Ford)+1:51,2
4. Solberg (Nor./Subaru)+2:18:35,8
5. Märtin (Est./Peugeot)+2:38,7
6. Panizzi (Fr./Mitsubishi)+2:41,8
7. Auriol (Fr./ Peugeot)+3:20,3
8. Kresta (ČR/Ford)+3:41,0
9. Bengue (Fr./Škoda)+3:54,1
10. Rovänperä (Fin./Mitsubishi)+5:04,1
...
22. Valoušek (ČR/Suzuki)+15:16,5
24. Prokop (ČR/Suzuki)+15:50,2

Reklama

Související témata: