Hlavní obsah

Kresta vyhrál erzetu, po penalizaci je osmý

MONTE CARLO

Kvůli poruše převodovky musel Roman Kresta v sobotu večer dočasně odstoupit z Rallye Monte Carlo. Podle nového pravidla byl penalizován a mohl se do soutěže vrátit. Z původního sedmého místa tak tovární jezdec Fordu klesl na desátou příčku. V úvodu závěrečného třetího dne se však díky vítězství ve dvanácté rychlostní zkoušce dostal na osmou pozici.

Článek

V čele úvodního podniku mistrovství světa je dál suverénní Francouz Sebastien Loeb s citroënem. Úřadující šampion a vítěz předchozích dvou ročníků rallye sice ve dvanácté erzetě dlouhé 31 kilometrů prohrál o 2,4 sekundy s Krestou, ale celkově vede o dvě a půl minuty před kolegou českého jezdce z týmu Ford Finem Tonim Gardemeisterem.

Na dvanáctém měřeném úseku urazil kolo bývalý světový šampion Fin Marcus Grönholm a kvůli penalizaci stejně jako Kresta klesl v pořadí. Z druhého místa spadl na páté. Problémy měl i další exmistr světa Nor Petter Solberg.

Kresta se v sobotu propracoval na bodované osmé místo, ale radost z úspěšného účinkování mu pokazila závěrečná erzeta druhého dne. Osmadvacetiletý jezdec o kámen poškodil zavěšení levého předního kola u svého focusu, zkoušku sice dokončil bez velké ztráty času, ale před startem do 97 km vzdálené servisní zóny v Monaku musel opravovat.

Podle pokynů od týmových inženýrů s navigátorem Janem Tománkem opravu zvládli, ale před cestou do Monaka museli odpojit při výměně kola hnací hřídel. Přesto pak zůstali stát se zaseklou převodovkou asi 20 km od servisu.

"Mrzí mě, že jsme tam zůstali stát, ale bohužel nebyla šance dojet do Monaka," řekl Kresta po náročném závěru druhé etapy. Jako jeden z prvních tak poznal na vlastní kůži nové pravidlo zvané SuperRally - dostal přidělen čas vítěze erzety plus pětiminutovou penalizaci.

Dnes se jedou ještě tři rychlostní zkoušky.

Výsledky - po 12 rychlostních zkouškách:
1. Loeb (Fr./Citröen)3:32:20,0
2. Gardemeister (Fin./Ford)+2:29,1
3. Panizzi (Fr./Mitsubishi)+2:55,0
4. Märtin (Est./Peugeot)+4:36,3
5. Grönholm (Fin./Peugeot)+7:11,9
6. Stohl (Rak./Citroën)+7:34,8
7. Rovänperä (Fin./Mitsubishi)+7:38,8
8. Kresta (ČR/Ford)+8:56,4
9. Bengue (Fr./Škoda)+9:29,9
...
17. Valoušek (ČR/Suzuki)+23:46,4
20. Prokop (ČR/Suzuki)27:23,5

Reklama

Související témata: