Hlavní obsah

Latvala vyhrál Akropolis rallye, Prokop byl opět sedmý

Lutraki

Finský pilot Jari-Matti Latvala vyhrál Akropolis rallye a vybojoval první vítězství v sezóně. Pro tovární tým Volkswagen získal v šestém dílu mistrovství světa už čtvrtý triumf, předchozí tři zařídil francouzský lídr šampionátu Sébastien Ogier, který po potížích v první etapě skončil desátý. Martin Prokop byl v Řecku sedmý, v této sezóně už počtvrté.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Jari-Matti Latvala na trati Akropolis rallye.

Článek

Latvala při osmém vítězství v kariéře zvítězil s téměř dvouminutovým náskokem před Španělem Danim Sordem v továrním citroënu, třetí skončil Belgičan Thierry Neuville ve fordu.

"Měl jsem těžký start do sezóny, tohle je důležitý moment," radoval se Latvala, jenž z prvních tří závodů jeden nedokončil a v jednom byl šestnáctý. Nyní ale po dvou třetích místech potřetí za sebou vybojoval stupně vítězů. "Před deseti lety jsem právě tady jel poprvé rallye s vozem WRC, od té doby jsem si moc přál tu vyhrát," dodal osmadvacetiletý pilot.

Ogiera v pátek zastavil defekt a následné technické problémy, pokračoval od soboty z penalizací, ale na lepší než desáté místo mu to nestačilo. Získal za ně bod, vyhrál ale také závěrečnou speciálně hodnocenou rychlostní zkoušku, takže v Řecku vybojoval dohromady čtyři body. Nadále suverénně vévodí pořadí, na druhé místo se posunul Latvala.

Prokop ve fiestě vyrovnal své maximum v této sezóně. Sedmý byl i v Monte Carlu, Švédsku a Portugalsku. Vedle Ogiera je nadále jediným jezdcem v šampionátu, který bodoval ve všech závodech sezony.

V kategorii WRC2 slavil premiérové vítězství Polák Robert Kubica. Bývalý pilot formule 1, jehož kariéru v královské automobilové třídě přerušila těžká havárie v rallye, se dočkal při druhém startu v MS. "Konečně. Po všech těch zklamáních po mých chybách a poruchách vozu... Je to velký den," radoval se. V absolutní klasifikaci byl jedenáctý.

Akropolis rallye, podnik MS v automobilových soutěžích
Konečné pořadí:
1. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R) 3:31:01,2 hod.
2. Sordo, Del Barrio (Šp./Citroën DS3) -1:50,0
3. Neuville, Gilsoul (Belg./Ford Fiesta RS) -2:14,1
4. Mikkelsen, Markkula (Nor., Fin./Volkswagen Polo R) -3:55,1
5. Attíja, Bernacchini (Kat., It./Ford Fiesta RS) -4:12,6
6. Östberg, Andersson (Nor.,Švéd./Ford Fiesta RS) -5:48,7
7. Prokop, Ernst (ČR/Ford Fiesta RS) -7:22,4.
Průběžné pořadí MS (po 6 ze 13 závodů):
1. Ogier (Fr./Volkswagen Polo R) 126 b.
2. Latvala 74
3. Loeb (Fr./Citroën DS3) 68
4. Hirvonen (Fin./Citroën DS3) 61
5. Neuville 50
6. Sordo 47,
...10. Prokop 27.
Pořadí týmů:
1. Volkswagen Motorsport I 180
2. Citroën Total I 164
3. M-Sport Ford 83
4. Qatar WRT 71
5. Jipocar Czech National Team 29
6. Citroën Total II 27
7. Volkswagen Motorsport II 26
8. Lotos 12.

Reklama

Související témata: