Hlavní obsah

VIDEO: Takhle se testuje na Dakar aneb Když duny krotí 930 koní

Praha

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti, řekl si tým KM Racing a v rámci přípravy na červencovou Silk Way Rallye i lednový Dakar podrobil své vozy i posádky pořádně těžké zkoušce v tuniské poušti. Po více než tisícovce ostrých kilometrů zavládla v týmu spokojenost. „Natrénováno a otestováno máme slibně," komentoval týdenní pouštní dobrodružství týmový navigátor Martin Macík.

KM Racing Team v tuniské poušti.Video: KM Racing

 
Článek

Sedlčanský tým si na týden v poušti vytkl několik cílů. Vedle prověření brzd a široké palety dalších komponentů to byl především důkladný test nového motoru Caterpillar v kamiónu Jaroslava Valtra, který pro něj připravuje roudnická Buggyra.

„Motor má mnohem agresivnější charakteristiku a je 'blbuvzdornější', odpustí pilotovi třeba fakt, že méně řadí. Krouticí moment je enormní a zejména v akceleracích ze zatáček je potřeba přivyknout specifickému ovládání auta, aby vůz nešel do smyku, protože síly pro to má dost," říká manažer stáje Martin Macík st. k pohonné jednotce o výkonu 930 koní. „Vůz si s dunami jen hraje, museli jsme drobně doladit nastavení podvozku, ale v něm už jsme se dostali dostatečně daleko," doplnil zakladatel týmu.

Během testů vyplynula nutnost drobných úprav na chlazení a filtrování nafty či funkci monobloku řízení, ta vyplývá ze specifik nového agregátu. Tým úspěšně otestoval i nové brzdy s dělenými třecími segmenty. "Mechanici udělali na autech kus pořádné práce za celý týden a zaslouží absolutorium. Sehrávali jsme se i jako posádky a společně ujeli spoustu kilometrů, z testů mám tedy výborný pocit," doplnil Macík ml.

Reklama

Související témata: