Hlavní obsah

Lídr MS Ogier vyhrál Italskou rallye, Prokop dojel pátý

Olbia

Francouz Sébastien Ogier s Volkswagenem Polo vyhrál Italskou rallye na Sardinii a zvýšil vedení v mistrovství světa. Český pilot Martin Prokop na Fordu Fiesta dojel pátý a zaznamenal nejlepší umístění v sezóně.

Foto: Antonio Satta, ČTK/AP

Francouz Sebastian Ogier během Italské rallye, kterou vyhrál.

Článek

Devětadvacetiletý Ogier vedl dvoudenní soutěž od první do poslední šestnácté erzety a v sedmém dílu šampionátu si připsal čtvrté letošní vítězství. "Měli jsme rallye celou dobu pod kontrolou. Šlapali jsme na to, když bylo potřeba, a byli jsme opatrnější, když byla zkouška náročná pro pneumatiky. Bylo to perfektní vítězství," liboval si Ogier.

Pro nejlepší výsledek v kariéře si dojel Belgičan Thierry Neuville s fiestou, jenž na druhém místě ztratil na Ogiera 1:16,8 minuty. Příliš ho nerozhodil ani bizarní incident z poslední erzety. "Potkali jsme krávu. Museli jsme zpomalit a otočit se. Ale nebyl to žádný stres. Znal jsem mezičasy (třetího) Latvaly, takže jsem věděl, že to bude OK," poznamenal Belgičan.

Prokop se celkově posunul na osmou příčku

Třetí skončil vítězův týmový kolega Jari-Matti Latvala z Finska, jenž se oklepal z defektu v první etapě a dojel 31,2 sekundy za Neuvillem. Oba jezdci Volkswagenu vládnou průběžnému pořadí seriálu. Ogier má v čele před Latvalou velký náskok 64 bodů.

Čtvrtý na Sardinii skončil Španěl Dani Sordo, jenž zachraňoval čest Citroënu. Jeho týmová jednička Mikko Hirvonen musel totiž místo obhajoby loňského prvenství v sobotní druhé erzetě z průběžně druhého místa odstoupit.

Výpadky finského spolufavorita Hirvonena, Nora Andrease Mikkelsena i problémy jeho krajana Madse Östberga pomohly k nejlepšímu výsledku v sezóně Prokopovi. Český pilot, jenž byl letos čtyřikrát sedmý, ztratil na Ogiera na páté příčce osm a půl minuty. Celkově se posunul na osmou pozici.

Italská rallye, závod MS v automobilových soutěžích:
1. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo R) 3:22:57,9
2. Neuville, Gilsoul (Belg./Ford Fiesta RS) -1:16,8
3. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R) -1:48,0
4. Sordo, Del Barrio (Šp./Citroën DS3) -3:19,2
5. Prokop, Ernst (ČR/Ford Fiesta RS) -8:34,1
6. Evans, Bernacchini (Brit., It./Ford Fiesta RS) -11:51,8
Průběžné pořadí MS (po 7 z 13 soutěží):
1. Ogier 154 b.
2. Latvala 90
3. Neuville 70
4. Loeb (Fr./Citroën DS3) 68
5. Hirvonen (Fin./Citroën DS3) 61
6. Sordo (Šp./Citroën DS3) 59
...8. Prokop 37
Pořadí týmů:
1. Volkswagen I 220 b.
2. Citroën Total I 184
3. M-Sport Ford I
M-Sport Ford II oba 89
5. Citroën Total II
Jipocar oba 33
7. Volkswagen II 26
8. Lotos 20

Reklama

Související témata: