Hlavní obsah

VIDEO: Lopraisova valašská Královna vyráží proti ruskému carovi Kamazu

Karel FeltSport.czPrávo

Hned na začátku týdne vyjede velká kolona aut z Frenštátu pod Radhoštěm na start tradiční Silk Way Rallye, která v sobotu startuje na Rudém náměstí v Moskvě. Hlavní „zbraní“ InstaForex Loprais týmu bude Tatra Královna 69, zbrusu nový speciál, který bude řídit Aleš Loprais...

Loprais DakarVideo: Loprais Tatra Team

 
Článek

Nová Královna 69 vyjíždí na svoji první rally. Byla to velká bitva s časem, ji připravit tak, abyste stihli start Silk Way Rallye?

Byla neskutečná velká a před klukama smekám. Maká se i teď prakticky non stop.

Stihli jste vůbec testovat?

Dva dny jsme jezdili na pískách v Senici, kde to bylo hlavně o extrémech, to znamená dlouhých skocích a všem možném, co mělo auto prověřit. Ledacos z něj upadlo, což ale bylo účelem zjistit. Lepší, když něco upadne na testu než pak na trati. Jezdili jsme také na tatrováckém polygonu v Kopřivnici. Královna funguje bezvadně, ale je to pořád surové auto.

V čem je Královna 69 jiná a lepší oproti Princezně Tatra Jamal, která havarovala na Dakaru 2012 a letošnímu modelu, s nímž jste poprvé jihoamerický Dakar dojel?

Designově je podobná Jamalu, to znamená, že má klasický „čumák“. Díky výborné spolupráci s MKR Technology Maria Kresse máme k dispozici motor MKR Powertrain Rally Edition o objemu 12,8 litrů a výkonu 920 koní s točivým momentem 4500 Nm. Je ve všech směrech lepší, než ten předchozí. Museli jsme také vyjít vstříc přísným pravidlům o emisích. Všechno bylo třeba změnit, takže máme novou, kratší a rychlejší převodovku, nové je tlumení, zavěšení tlumičů a geometrie přední nápravy, servo řízením, a k tomu spoustu dalších věcí. Jeto vlastně devítitunové WRC, velice rychlé, se stabilnějším podvozkem ve velkých rychlostech, jaké jsem ještě neřídil. Nutnost předělat celé auto a přizpůsobit ho motoru, byla příčinou zdržení, ale stála za to. Mám z toho radost.

Co víte o trati Silk Way Rallye?

Celkem měří 4097 km z toho 2502 rychlostních zkoušek. Slavnostní start 6. července na Rudém náměstí v Moskvě, cíl 13. července v Astrachani, v itineráři je sedm etap v náročném terénu, písku, kamení, vodě. V podstatě ujedeme to, co na Dakaru, akorát na to máme o týden méně. Je tam hodně míst, kde se dá zabloudit. Loni jsme přišli o první místo, když nás organizátoři poslali do neprůjezdného brodu.

Vy jste před dvěma roky Silk Way Rallye vyhrál. S jakým cílem jedete letos?

Auto chystáme na Dakar 2014, tam chceme útočit na první příčku. Letošní Silk Way Rallye beru opravdu jako náročný test. Potřebujeme vychytat mouchy, který je pořád dost a další se objeví. Jsem realista, takže si mohu přát, abych bojoval v Rusku o přední příčky, ale budu spokojený, když bez velkých komplikací dokončíme. Testy nikdy skutečnou soutěž nenahradí.

Měníte svoji posádku?

Kdepak! Navigátor je Belgičan Serge Bruynkens a mechanik Radim Pustějovský. S radostí představujeme i naši druhou posádku ve složení: Jan Tománek, bývalý navigátor Martina Prokopa nebo Jana Kopeckého v rally, dále ji tvoří Tomáš Kašpárek a Michael Honda. Ti pojedou s novým vozem na bázi toho, s nímž jsem letos absolvoval Dakar, říkáme jí Princezna II. Naši kolonu tvoří osm kamiónů, včetně legendární doprovodné „Babči“. Po létech s námi jede i šestinásobný vítěz Dakaru, můj strýc Karel Loprais.

Kdo budou největší soupeři?

Tovární tým Kamaz, který staví šest aut a extrémní tratě zná. Nebude chybět žádná z jeho hvězd - Mardějev, Nikolajev, Karginov, Šibalov, Stnikov a Kuprjanov. Holanďan Versluis bude reprezentovat stáj Man Veka a Van Den Brink stáj Ginaf. V kategorii kamionů se o vítězství popere celkem 26 posádek. Z dakarské špičky nejede jen De Rooy.

Reklama