Hlavní obsah

VIDEO: Legendární navigátor Kalina shodil před Silk Way Rallye 17 kilo. Bude to bombový závod, říká

Praha

Droga jménem Dakar je mocná. Vyprávět by o tom mohl legendární navigátor Josef Kalina, pro nějž ani čtyřiašedesátka na krku není překážkou. V pátek se legendární pouštní vlk vydá v barvách týmu KM Racing v posádce Jaroslava Valtra vstříc pátému ročníku Silk Way Rallye, která se již stala tradiční náplní „poločasového programu" mezi dakarskými ročníky.

KM Racing Team v tuniské pouštiVideo: KM Racing

 
Článek

Kalina nicméně před startem přiznal, že jej udržení kondice stálo poměrně hodně sil - mj. už před letošním ročníkem Dakaru výrazně upravil životosprávu. „Léta začala být znát, takže jsem musel na sobě zapracovat a sundal sedmnáct kilo. K něčemu to asi bylo, protože se mi jezdí dobře," prohlásil velezkušený dakarský harcovník před odjezdem do Moskvy.

Sedmidílné dobrodružství startuje v pátek na Rudém náměstí a cílová páska čeká na účastníky v Astrachani na břehu Kaspického moře. A podle ostříleného navigátora se mají letos soutěžící na co těšit. „Jestli se Rusům podaří dodržet trasu, tak to bude bombový závod. Mají totiž v plánu absolvovat téměř stejnou délku speciálek jako celkově dvakrát delší Rallye Dakar," upozornil Kalina.

Před čtvrtým startem na „ruském Dakaru" prošedivělý dobrodruh důsledně studoval trasu a věří, že se nechytí do navigační pasti. „Bude to velice rychlý a technický závod, ale hlavně náročný navigačně. Stepní cesta se najednou rozjede třeba do osmi dalších a v tu chvíli nastane problém najít podle azimutu správnou trasu. Ve velké rychlosti nebude snadné se v tom vyznat," přemítal.

České barvy budou hájit ve startovním poli čtyři české kamióny, vedle Valtrovy liazky druhý vůz KM Racingu pilotovaný Vlastimilem Vildmanem a dvě tatry z dílny Aleše Lopraise. Podle Kaliny jsou ale jednoznačnými favority jezdci domácí týmu Kamaz-Master, který do soutěže vyslal šest vozů. „Rusové určitě pojedou kládu, protože jednak terén dobře znají, jsou neskutečně silní a všechno jim bude hrát do karet," dodal Kalina, jehož den po skončení soutěže čeká na výročí pádu Bastily oslava 64. narozenin.

Reklama

Související témata: