Hlavní obsah

Startuje Silk Way Rallye. Uspějí Češi v přesile kamazů?

Praha

Čtyřnásobné zastoupení bude mít český motorsport v pátém ročníku Silk way rallye - rallye Hedvábné stezky, která je ruskou obdobou slavné vytrvalostní dakarské soutěže. V pátek na Rudém náměstí v Moskvě se na start postaví kamióny řízené Alešem Lopraisem, Janem Tománkem, Jaroslavem Valtrem a Vlastimilem Vildmanem.

Foto: loprais.cz

Lopraisova nová Tatra.

Článek

Nejvyšší ambice má Loprais, který náročnou rallye před dvěma lety vyhrál. Třiatřicetiletý závodník letos usedne do zcela nového speciálu Tatra Jamal, pro který by měla být tato soutěž testem pro další ročník Dakaru. "Pro mě osobně je Silk Way rallye náročnější než Dakar. Porci kilometrů, kterou jsme ujeli na letošním Dakaru v Jižní Americe za čtrnáct dnů, v Rusku musíme absolvovat za týden," uvedl Loprais na svém oficiálním webu.

Náročnost soutěže navíc zvyšuje fakt, že tovární tým Kamazu jede v domácím prostředí. "Kamaz je vždy na domácí půdě skvěle připraven a počet aut, které nasazuje do soutěže, je opět úctyhodný," přiznal Loprais, s nímž do kabiny usednou Belgičan Serge Bruynkens a Radim Puštejovský. "Čeká nás extrémně složitá bitva. Proto nebudu dopředu predikovat nějaký výsledek," dodal Loprais. A poukázal i na fakt, že pojede s novým kamionem postaveným na poslední chvíli.

V barvách Instaforex Loprais týmu se představí také druhá posádka Tománek, Michael Honda, Tomáš Kašpárek. Tománka, někdejšího spolujezdce Romana Kresty nebo Martina Prokopa v rallyeovém mistrovství světa, čeká první velký závod za volantem kamiónu.

Dvě posádky nasazuje i tým KM Racing. Valtr i Vildman pojedou tradičně se speciály Liaz. Česká stopa je i za kamióny Poláka Roberta Szutkowského a Kazacha Artura Ardavičuse, kteří pojedou s tatrami Bonver Dakar Projectu.

"Jestli se Rusům podaří dodržet trasu, tak to bude bombový závod. Mají totiž v plánu absolvovat téměř stejnou délku speciálek jako celkově dvakrát delší Rallye Dakar," uvedl zkušený navigátor Josef Kalina, který pojede v posádce s Valtrem.

Ze 4090 km rallye bude 2822 km měřených. "Bude to velice rychlý a technický závod, ale hlavně náročný navigačně. Stepní cesta se najednou rozjede třeba do osmi dalších a v tu chvíli nastane problém najít podle azimutu správnou trasu. Ve velké rychlosti nebude snadné se v tom vyznat," dodal Kalina.

Rallye bude slavnostně odstartována v pátek, první etapa je na programu v sobotu. Cíl je v sobotu 13. července v Astrachani. Tragickou předehrou soutěže bylo čtvrteční úmrtí řidiče doprovodného týmu Veka Man Racing, dvaapadesátiletého Nizozemce Franciscuse Deenena, kterého smetl jeden z tamních ruských kamiónů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články