Hlavní obsah

VIDEO: Hedvábná stezka se s jezdci nemazlí. Valtr stavěl kvůli průjmu, Loprais málem nedojel

Je to „jen" malý Dakar, v náročnosti si ale Silk Way Rallye se svým mnohem slavnějším sourozencem nezadá. Pondělní druhá etapa otočila účastníky ve smyčce kolem Volgogradu a všechny české posádky musely překonat řadu obtíží. Hrdinou dne byl pilot týmu KM Racing Jaroslav Valtr, který se kromě nástrah trati pral také s vysokou horečkou, střevními potížemi i utrženými brzdami na své liazce.

Silk Way Rallye - 2. etapaVideo: KM Racing a INSTAFOREX LOPRAIS TEAM

 
Článek
Fotogalerie

„Ráno jsem se probudil s bolestí v krku a vysokou horečkou, takže jsem okamžitě nasadil antibiotika. V průběhu etapy jsem pak měl nějaké komplikace a byl to doslova boj o mou kombinézu. Prostě jsem nemohl, museli jsme asi třikrát zastavit kvůli střevním potížím," líčil již s úsměvem Valtr v bivaku na volgogradském letišti.

A to se ještě v závěru měřeného úseku přidaly potíže s brzdami, k nimž přispělo obrovské vedro. „Nám brzdy jen hořely, na Jardově autě se ale i utrhlo brzdové obložení, prakticky celý konec speciálky jel bez brzd," podotkl navigátor posádky Vlastimila Vildmana Martin Macík.

Vedle fyzických a technických potíží posádky pořádně potrápila také navigace. „Těch změn směru bylo opravdu hrozně moc. Několikrát jsem se i zmýlil, ale vždy se mi to podařilo zjistit hodně brzy a čas jsme neztráceli. Ale domácí sborná letěla obrovským tempem, ti kluci to tu musejí mít detailně naježděno a evidentně se tu dobře vyznají," líčil Macík.

Loprais jel chvílemi v protisměru

Vildman si se svým liazem přesto projel druhou etapu bez významnějšího zaváhání a dojel si pro šesté místo, nejlepší český výsledek dne. Valtr byl sedmý a Aleš Loprais s tatrou, kterého proražená nádrž stála čtyřicetiminutové zdržení, osmý. V průběžném pořadí jsou všechny tři posádky seřazeny zrcadlově, od šestého Lopraise, který spadl ze třetího místa, po osmého Vildmana. Vede Rus Mardějev s kamazem, na nějž Češi ztrácejí kolem hodiny.

„Byla to pekelná etapa. Museli jsme lepit proraženou nádrž a pak ji odvzdušňovat, už to vypadalo, že nedojedeme. V nádrži zbylo pár litrů nafty a bylo to jen tak tak. K tomu nám odešel interkom a navíc selhala navigace, takže jsme chvílemi jeli v protisměru. Ne že bychom si sáhli na dno, ale bylo to zajímavé," komentoval druhé dějství soutěže Loprais.

Reklama

Související témata: