Hlavní obsah

Kresta pojede ve Švédsku s klidem

PRAHA

Tři vozy nasadí příští víkend do Švédské rallye tovární tým Ford. O body do šampionátu značek bude tentokrát usilovat skandinávská dvojice Toni Gardemeister a Henning Solberg, který dostal přednost před Romanem Krestou. Český jezdec se ale nijak netrápí a těší se na nové zkušenosti.

Foto: Ford Motor Company

Roman Kresta

Článek

"To, že mě tým nenominoval do dvojice, která bude bojovat o body do Poháru konstruktérů, mi trochu ulehčilo situaci. Necítím takový tlak a můžu se plně koncentrovat na další vylepšení mé práce za volantem," je přesvědčen Kresta.

Dvojnásobný český mistr se dosud ve Švédsku představil jednou, v roce 2003 obsadil celkové 14. místo. "Se soutěží ve Švédsku nemám mnoho zkušeností. Jízdu na sněhu a ledu si ale skutečně užívám a před Vánoci jsem na severu úspěšně absolvoval svůj vůbec první test v týmu Ford," zavzpomínal na počátky svého nového angažmá.

Švédsko je pro jezdce i fanoušky neodmyslitelně spjato se zimními podmínkami, které však v poslední době narušují nečekané oblevy. Týmy tak musejí obezřetně řešit otázku obutí. "To, jak auto sedí na vozovce, je právě ve Švédsku naprosto klíčové. Při opravdové zimě nabízejí perfektní trakci hřeby, pokud ale přijde obleva a na povrch vystoupí pevný podklad, je to loterie," potvrdil Kresta.

"Bylo by skvělé vybojovat nějaké body do pořadí mistrovství světa, i když je mi jasné, že to mezi světovou elitou a nažhavenou severskou konkurencí nebude vůbec jednoduché. Osmé místo v Monte Carlu mi ale dodalo sebevědomí. Etapu od etapy jsem zrychloval a v závěru soutěže jsem cítil viditelný posun," dodal v týmovém prohlášení.

:. ANKETA
Přiveze Roman Kresta body ze Švédské rallye? Hlasujte v anketě na konci článku.

Gardemeister hledí vzhůru

Smělé ambice neskrývá před pokračováním mistrovství světa Krestův nový parťák, expilot Škody Toni Gardemeister. Devětadvacetiletý Fin sice stejně jako český jezdec pojede v barvách Fordu teprve podruhé, po stříbrné příčce v Monaku ale nyní myslí na stupínek nejvyšší.

"Zatím nemám příliš zkušeností s vozem, ale vítězství ve Švédsku z mého pohledu není až tak nereálné," prohlásil Gardemeister. Skandinávští piloti severské soutěži tradičně vládnou, vůbec prvním jezdcem neskandinávského původu, který dokázal v třiapadesátileté historii soutěže vybojovat vítězství, byl v loňském roce pozdější mistr světa Francouz Sébastien Loeb s citroënem.

Zkušenosti s daným typem povrchu nahrály do karet i Solbergovi. "Podmínky ale zatím nejsou úplně ideální a pokud vydrží, tak budeme v čele soutěže umetat cestu ostatním. Víc by nám vyhovovalo, kdyby napadlo větší množství čerstvého sněhu," hlásil ze severu Evropy bratr Pettera Solberga, jezdce Subaru a mistra světa z roku 2003.

Už 54. ročník Švédské rallye odstartuje v Karlstadu v pátek 11. února, na účastníky čeká během tří etap celkem dvacet rychlostních zkoušek.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články