Hlavní obsah

VIDEO: Při testu letěl vítěznou rychlostí. Může tedy Prokop ve Finsku šokovat svět?

Praha

Jde jen o jeden ze třinácti dílů mistrovství světa. Mezi závodníky má však Finská rallye, která se od čtvrtka do soboty pojede na severu Evropy, výsadní postavení. „Bodů berete stejně jako jinde, ale vítězství ve Finsku má mezi piloty větší cenu," přiznává i Martin Prokop, pilot Fordu Fiesta WRC a jediný český zástupce v elitní kategorii.

Martin Prokop před rallye ve Finsku.

 
Článek

V průběžném pořadí šampionátu mu patří osmá příčka. Naposledy při soutěži na Sardinii vybojoval páté místo, nejlepší výsledek sezóny. A to ještě třicetiletý rodák z Jihlavy musel bojovat s bolestí zad. Před Finskem si však dopřál měsíc dlouhou pauzu. Odpočíval, ale také trénoval a posiloval. Zrušil i start na soutěži v Estonsku, který měl posloužit jako příprava právě na rallye v zemi tisíců jezer. „Dostali jsme totiž možnost dva dny testovat přímo ve Finsku, což jsme vyhodnotili jako příznivější variantu," vysvětluje český závodník.

A tak se celou sobotu a neděli snažil vyladit formu na nejuznávanější závod sezóny už na jemné šotolině na severu Evropy. „Na testu jsme měli rychlost, která by v závodě stačila na vítězství. Byl to strop, absolutní maximum z pohledu možné rychlosti," rozplýval se nadšením.

„Jenže je potřeba umět přenést výkon z testu do závodu," říká Prokop. „Když budu Lukáš Rosol, tak budu schopný absolvovat trénink jako Federer. Jenže když přijdu na kurt, tak Švýcara neporazím, protože se dostaví vedlejší faktory v podobě diváků a nervozity. Stejná pravidla platí pro rallye. Je potřeba přenést trénink stoprocentně do závodu," krčí rameny Prokop, který se zdravotně dal do pořádku.

„Nic mě nebolí. Musím pořád cvičit, hodně pracuji s fyzioterapeutem a jsem v pohodě," říká. A tudíž doufá ve skvělý výsledek. Je optimisticky naladěný. Poté, co se musel vypořádat se změnou pneumatik v průběhu roku, se dostával do formy. „V závěru soutěže na Sardinii jsem se cítil vážně skvěle. Ze závodního pohledu mě pauza štvala, ale zase byla fajn ze zdravotního hlediska," přemítá Prokop.

Seveřané půjdou po Ogierovi

Na start je ohromně natěšený. „Jde o nejrychlejší soutěž v kalendáři mistrovství světa. Pro Skandinávce je Finsko Mekka rallye. Mnozí si vítězství zde cení více než titulu mistra světa," vyhlíží netrpělivě bitvy o vteřinky na šotolinových tratích plných dlouhých skoků.

Šampionátu zatím dominuje Ogier. Zda udrží dosavadní dominanci se ukáže během třiadvaceti rychlostních zkoušek čítajících celkem 332 měřených kilometrů. „Bude to mít hodně těžké. Seveřané po něm půjdou. Berou Finsko jako svoji rallye. Budou na Ogiera hodně tlačit, pojedou pěknou kudlu. Bude to masakr," říká s úsměvem Prokop.

Však také od roku 1951 pouze desetkrát nestál na stupních vítězů Fin a triumf slavili pouze čtyři piloti mimo Skandinávii: Španěl Carlos Sainz, Estonec Markko Märtin a Francouzi Didier Auriol se Sébastienem Loebem.

Prokop je hodně zvědavý na výkon Hirvonena, který je doma pod obrovský tlakem. „Musí pro něj být strašně těžké od začátku roku prohrávat. Všichni v něm viděli nástupce Loeba. Ale zatím se mu nedaří podle představ. A navíc je nepochybně deprimující, když Sébastien na vybraných soutěžích přišel a zvítězil nebo skončil v jednom případě těsně druhý. Tudíž je všem jasné, že v autě problém není," uvedl Prokop před čtvrtečním startem slavné soutěže.

Reklama

Související témata: