Hlavní obsah

Mistři z Citroënu: Na Švédsko rychle zapomenout

PRAHA

Katastrofa! Ostrými slovy nešetřil při hodnocení letošní Švédské rallye šéf továrního týmu Citroën Guy Fréquelin. Mistrovská stáj získala ve druhém podniku mistrovství světa jediný bod do Poháru konstruktérů, který zajistil v asbolutním pořadí až dvanáctý Francois Duval. Loňský mistr světa a hrdina severské soutěže Sébastien Loeb cíl neviděl.

Foto: Citroën

Belgičan Francois Duval za volantem Citroën Xsara WRC na trati Švédské rallye 2005.

Článek
Fotogalerie

"Něco podobného nás nepotkalo od doby, co se účastníme kompletního šampionátu. Jen jeden bod, to je katastrofa. Měli jsme velkou smůlu. Jedna xsara musela odstoupit a další dojela s velkou ztrátou," čertil se po skončení soutěže Fréquelin.

Tým soutěž nerozjel špatně, po pátečním úvodním dějství byl Loeb na třetí pozici a Duval figuroval na pátém místě. "Povrch rychlostních zkoušek mě příjemně překvapil, byl trochu ledový a na povrchu ležel  sníh. Xsara měla ale výbornou přilnavost," těšil se ještě v pátek Francouz.

A jeho týmový kolega doplňoval: "Na pátém místě po prvním dni mnoho neztrácím. Zdá se, že jsme zvolili dobrou strategii," říkal Duval po první etapě.

Cíl byl blízko

V sobotu ale belgický jezdec třikrát stál kvůli defektu a propadl se až na patnáctou příčku. Loeba zase v závěru etapy začal zlobit motor.

"Moc dobře se mi nespalo," prohodil Francouz před startem třetí etapy na adresu přehřívajícího se agregátu, který jeho plány na dobré umístění definitivně uhasil dvě rychlostní zkoušky před cílem soutěže. V té době figuroval Loeb na druhém místě... Duval se během závěrečného dne dokázal vytáhnout na konečné dvanáctou příčku.

"Jsem velice zklamaný," shrnul uplynulý víkend Loeb, jehož odstoupení připravilo o průběžné vedení šampionátu. "Když jste tak blízko cíle a na tak dobré pozici. A nemůžete nic dělat... Snažili jsme se podat co nejlepší výkon. Musíme na neúspěch zapomenout," soukal ze sebe po neúspěšné obhajobě.

Reputaci si francouzský tým bude moci napravit za měsíc, třetím dílem letošního mistrovství světa je Mexická rallye konaná ve dnech 11. - 13. března.

Reklama

Související témata: