Hlavní obsah

Ogier má v Německu první šanci zajistit si rallyeový titul

Trevír

Tovární jezdec Volkswagenu Sébastien Ogier z Francie má v nadcházející Německé rallye první možnost zajistit si premiérový titul. Lídr průběžného pořadí seriálu má po osmi z třinácti odjetých závodů náskok 90 bodů na týmového kolegu Jari-Matti Latvalu z Finska a Belgičana Thierryho Neuvilla. Pokud bude mít po neděli náskok 112 bodů, může Ogier začít slavit.

Foto: Mikko Stig, ČTK/AP

Francouz Sébastien Ogier s Volkswagenem Polo během Finské rallye, kterou vyhrál.

Článek

"Vím o tom, že budeme mít první šanci získat titul, i když je to čistě matematické. Nejdůležitější ale je, aby se to stalo. A je jedno, jestli to bude v Austrálii, ve Francii nebo později. Kde to bude, mě nezajímá," řekl Ogier, který kraluje světové rallye po odchodu krajana Sébastiena Loeba. Pokud Ogier opravdu titul v neděli získá, podaří se mu to dříve než Loebovi při jeho devíti triumfech.

Průběžné pořadí MS (po 8 z 13 soutěží):
1. Ogier Fr./VW Polo-R) 181 b.
2. Neuville ((Belg./Ford Fiesta RS) a Latvala (Fin./VW Polo-R) oba 91
4. Hirvonen (Fin./Citroën DS3) 73
5. Sordo (Šp./Citroën DS3) 69
6. Loeb (Fr./Citroën DS3) 68
...
9. Prokop (ČR/Ford Fiesta RS) 37
Pohár konstruktérů:
1. Volskswagen 251
2. Citroën 196
3. M-Sport Ford I 112
4. M-Sport Ford II 107
5. Jipocar Czech National Team 39

Tovární tým Citroënu po Loebově odchodu na okruhy zaostává za Volkswagenem. Francouzská automobilka ale stále věří, že se jí podaří ovládnout hodnocení značek. V Německu bude Citroën spoléhat na Mikka Hirvonena z Finska, který se letos spíše trápí a zejména na Španěla Daniho Sorda, jemuž se na asfaltu daří.

"Na tuto soutěž už se těším od začátku šampionátu. Od Rallye Monte Carlo, kde byl asfalt zkombinován se sněhem, jsme na asfaltu nejeli celý rok 2013. Rallye Německo je vždy náročnou soutěží a není to tu nikdy snadné, ale zvládli jsme to dobře už v minulých ročnících. Chci se zaměřit na vítězství," řekl Sordo.

Na startu rallye bude i jediný český pravidelný účastník MS Martin Prokop. Jihlavský pilot se na rychlou asfaltovou Německou rallye podle informací webu wrc.com připravoval i na rakouském Red Bull ringu za volantem vozu Lamborghini Gallardos. Prokop si na vysoké rychlosti zvykal za pomoci okruhové specialisty Tomáše Engeho. Přihlášen je i Tomáš Kostka a Daniel Landa.

Německá rallye startuje dvěma rychlostními zkouškami ve čtvrtek, do neděle čeká posádky celkem šestnáct měřených testů.

Reklama

Související témata: