Hlavní obsah

Prokop je po výpadku favoritů na Německé rallye čtvrtý

Trevír

Českému pilotovi Martinu Prokopovi patří po třetí etapě Německé rallye čtvrté místo. Útočí tak minimálně na vyrovnání svého nejlepšího výsledku v kariéře, jímž byla právě čtvrtá pozice z loňské soutěže v Argentině. Rallye, kterou poznamenala tragédie v doprovodném programu, vede těsně Španěl Dani Sordo s citroënem.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Martin prokop na Německé rallye.

Článek

Prokopovi pomohly k posunu pořadím výpadky favoritů. Po lídrovi šampionátu Sébastienu Ogierovi z Francie, jenž odstoupil z prvního místa v pátek a pokračuje s velkou penalizací bez šance na přední umístění, dnes skončila asfaltová rallye i pro jeho týmového kolegu z Volkswagenu Jariho-Mattiho Latvalu i průběžně pátého Nora Madse Östberga.

Latvala doplatil na déšť

Latvala převzal v pátek po týmovém kolegovi Ogierovi vedení, které držel až do dnešní čtvrté erzety. Osudnou se mu stala levá zatáčka zhruba v polovině testu, v níž na kluzké trati po dešti neudržel svůj VW Polo na trati a zničil brzdový kotouč. Paradoxně ve stejné zatáčce havaroval i Belgičan Thierry Neuville, jenž ale pouze poškodil výfuk a navzdory slabšímu výkonu svého Fordu Fiesta mohl pokračovat.

Krátce se také dostal do vedení, nicméně jako lídr přenocuje Sordo, který před Neuvillem vede o pouhých osm desetin sekundy. Třetí je Fin Mikko Hirvonen, jenž se citroënem ztrácí půldruhé minuty.

Prokop na fiestě za Sordem zaostává více než šest minut. "Dnešní náročné erzety jsme ustáli, na rozdíl od několika soupeřů, kteří nám nadělili rázem čtvrté místo v průběžné klasifikaci! My jen doufáme, že to zítra dovezeme v celku a nebudeme podobně štědří," napsal Prokop na svém facebooku.

Piloti dnes absolvovali pouze pět rychlostních zkoušek místo plánovaných šesti. Dnešní druhý průjezd populární vložkou Arena Panzerplatte organizátoři zrušili kvůli tragické nehodě v doprovodné soutěži historických vozů, která si vyžádala život řidiče a spolujezdce.

Nedělní čtvrtou etapu tvoří závěrečné dvě rychlostní zkoušky.

Německá rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - po třetí etapě:
1. Sordo, Del Barrio (Šp./Citroën DS3)2:43:48,5
2. Neuville, Gilsoul (Belg./Ford Fiesta RS)-0,8
3. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Citroën DS3)-1:27,6
4. Prokop, Ernst (ČR/Ford Fiesta RS)-6:06,3
5. Kubica, Baran (Pol./Citroën DS3 RRC)-7:33,1
6. Evans, Barritt (Brit./Ford Fiesta R5)-7:40,9
...
51. Žito, Novák (ČR/Mitsubishi Lancer Evo IX)-55:54,0

Reklama

Související témata: