Hlavní obsah

Tomáš Vojtěch vyhrál Rallye Šumava stejným časem jako bratr

KLATOVY

Tomáš Vojtěch s vozem Peugeot 206 WRC vyhrál jubilejní čtyřicátý ročník Rallye Šumava Klatovy. Druhý podnik mezinárodního mistrovství České republiky v sobotu vyvrcholil v okolí Vimperka napínavou druhou etapou, po níž měl vítěz na desetinu sekundy shodný čas jako jeho bratr Štěpán.

Foto: eWRC.cz/Marek Felt

Štěpán Vojtěch se spolujezdcem Michalem Ernstem na trati 22. ročníku Jänner rallye.

Článek

Mladší z Vojtěchů se dostal po odstoupení Emila Trinera a Václava Pecha do vedení, ale na třinácté rychlostní zkoušce vylétl do příkopu a ztratil několik desítek sekund. Do čela se tak lehce posunul jeho bratr Tomáš, o jehož celkovém prvenství rozhodl lepší čas na prvním měřeném úseku soutěže.

"Když jsme viděli, že skončili Pech s Trinerem, snažili jsme se jet na jistotu, tak abychom nevyrobili nějakou hloupou chybu a především jsme si rallye užívali," řekl celkový vítěz. Shodnému času s bratrem se smál. "Bylo těžké to zmanažerovat."

Tomáš Vojtěch si připsal první vítězství v kariéře ve velkých rallye. Cenné je zvláště proto, že prakticky všechny měřené úseky byly pokryté vrstvou sněhu a vozy jely s pneumatikami s hřeby. V takových podmínkách české posádky závodí zřídka.

Štěpána Vojtěcha mrzela chyba, které se dopustil na třinácté erzetě. "Při akceleraci na druhý rychlostní stupeň jsme chytli za sněhovou bariéru. Bylo to na rovině, naprosto zbytečná chyba," konstatoval. "Jsem rád, že nám patří první dvě místa. I když jsem chtěl vyhrát," dodal.

Výborného výsledku dosáhl Jan Kopecký, který s produkčním vozem Mitsubishi Lancer skončil třetí. Dokonale zužitkoval zkušenosti z nedávné Švédské rallye, kde na sněhu startoval s totožným vozem. "Překvapilo mě, že v první etapě byly některé rychlostní zkoušky prosolené a zbytečně jsme tam poničili pneumatiky. Sobota už však byla parádní pro nás i pro lidi. Auto celou dobu fungovalo. Prakticky jsme neměli problém, jen při úvodní sobotní erzetě nám vypadaly z gum hroty," uvedl.

Technické problémy vyřadily dva adepty na vítězství. V sobotu skončili předčasně po pátku vedoucí Pech i druhý Triner. Ten vylétl na čtrnáctém měřeném úseku mimo trať a jeho vůz byl nepojízdný. Pecha zradila hnací hřídel převodovky. "Motor běžel, řadit taky šlo, jen auto se nehýbalo," posteskl si Pech, který odstoupil v průběhu desáté erzety. "Nejsem smutný, protože jsme si užívali závody na sněhu. To byla paráda," líčil Pech, který se stál králem Zimního poháru. Jeho vítěze určil součet bodů za umístění v etapách při lednové Jänner rallye a soutěže na Šumavě. "Je to malá, ale hezká náplast na předčasné odstoupení," konstatoval Pech.

Výsledky:
1. T. Vojtěch, Horniaček (Peugeot 206 WRC) 2:35:04,3 hod., 2. Š. Vojtěch, Ernst (Peugeot 206 WRC) stejný čas, 3. Kopecký, Schovánek (Mitsubishi Lancer Evo VII) -46,1, 4. Baumschlager, Zeltner (Rak./Mitsubishi Carisma Evo V) -2:06,9, 5. Béreš, Starý (Subaru Impreza Sti) -2:42,2, 6. Aigner, Gottschalk (Rak./Mitsubishi Lancer Evo VIII) -3:41,4, 7. Arazim, Gál (Mitsubishi Lancer Evo VII) -4:00,9, 8. Trojan, Řihák (Mitsubishi Lancer Evo VII) -4:02,6, 9. Gassner, Thannhäuser (Rak./Mitsubihi Lancer EVO VII) -4:23,0, 10. Trněný, Pritzl (Škoda Octavia WRC) - 9:20,5.

Reklama