Hlavní obsah

Kresta má nového spolujezdce, Tománek končí

PRAHA

Český závodník Roman Kresta absolvuje zbytek letošního mistrovství světa v rallye s novým spolujezdcem Janem Možným. Krestův dosavadní spolujezdec v týmu Ford Jan Tománek si totiž na doporučení lékařů musí dopřát po dvanáctiletém závodění zdravotní přestávku. Dvaatřicetiletý Tománek byl partnerem Kresty po většinu jeho kariéry.

Foto: Ford Motor Company

Roman Kresta si bude zvykat na nového spolujezdce.

Článek

Tománka už nějakou dobu trápily bolesti krku. Po Švédské rallye dostal od lékařů doporučení přerušit kariéru, aby se předešlo vážným zranění v případě nehody. "Jsem velmi zklamán, že musím odstoupit, ale nebylo možné ignorovat doporučení lékařů," cituje Tománka na svých internetových stránkách  agentura BPA, která zastupuje oba závodníky.

Smutný Kresta

"Těšil jsem se na úspěšnou sezónu s týmem BP-Ford. Dvojité umístění na bodech a pomoc Fordu k vedení v šampionátu představovaly ideální začátek. Nicméně jsem si jist, že Roman se s Janem brzo sehraje a oběma přeji, ať se jim daří co nejlépe," dodal Tománek.

Kresta jel s Tománkem až na tři výjimky ve všech svých 22 startech v MS rallye. "Je to smutné období pro Honzu i mě samotného," uvedl Kresta. "Dobře jsme spolupracovali a dostali jsme se od začátků v rallye až do továrního týmu Ford ve světovém šampionátu. Rád bych Honzovi poděkoval za podporu a tvrdou práci za dobu našeho partnerství. Nyní musím tvrdě pracovat s mým novým spolujezdcem na Mexiku a zbytku sezóny, abychom spolupracovali stejně dobře."

Možný zažije v MS debut

Devětadvacetiletý Možný se poprvé v barvách Fordu představí příští měsíc při Rally Mexico. V Praze žijící Možný byl od roku 2003 Krestovým ledovým špionem a v této roli spolupracoval s týmem BP-Ford i při letošní lednové Rally Monte Carlo.

Možný v soutěžích debutoval jako jezdec v roce 1996 a o rok později vyhrál ve své třídě národního šampionátu. Později přesednul na sedačku spolujezdce, v roce 2002 skončil s Karlem Trojanem třetí v českém šampionátu, když spolu vyhráli úvodní závod sezóny. V roce 2003 jel s Martinem Prokopem skupinu N a byli druzí v rallyespintech. Rallye Mexico bude jeho první světovou soutěží.

Možný: Je to splněný sen

"Je to pro mě naplnění snu, ale stejně jako v případě ostatních je mi líto Honzy," řekl Možný. "V Mexiku to bude má světová premiéra a pro nás oba to bude těžké. Ale Romana už znám dva roky a díky práci v roli ledového špiona znám styl jeho rozpisu. Zúčastnil jsem se jeho testu před Rally Monty Carlo, takže znám hodně lidí a v týmu se cítím jako doma."

Možný poletí v neděli do jižního Španělska, kde s Krestou bude v úterý jezdit v rámci pětidenních vývojových testů Focusu RS.

Reklama

Související témata: