Hlavní obsah

Kresta bude v Mexiku poznávat tratě i spolujezdce

Samé novinky čekají při Mexické rallye na Romana Krestu. Český jezdec ve službách továrního týmu Ford se poprvé představí na šotolinových tratích jedné ze dvou nejmladších soutěží v kalendáři a současně si odbyde první ostrý start s novým spolujezdcem Janem Možným.

Foto: Ford Motor Company

Roman Kresta

Článek

Osmadvacetiletý Kresta stejně jako při předcházející soutěži ve Švédsku nepojede o body do Poháru konstruktérů a bude tak mít opět o něco větší klid na další sžití s vozem i poznání tratí. "Mexiko je pro mě zcela nové a bude to další závod, kde se v jeho průběhu budu muset učit charakteristiku rychlostních zkoušek," uvedl Kresta v oficiální zprávě týmu.

"Není na mě tlak získat body pro tým, což mi umožní jet tempem, které mi vyhovuje. Je důležité se co nejvíce naučit o cestách, takže nebudu riskovat," avizoval Kresta, jemuž se v úvodních dvou podnicích mistrovství světa podařilo získat dva body do šampionátu jezdců a v průběžném hodnocení mu patří 12. příčka.

Vedle dvojnásobného českého mistra se v Mexiku poprvé představí jako navigátor Jan Možný, jenž nahradil Krestova dlouholetého parťáka Jana Tománka, který musel ze zdravotních důvodů na nucený odpočinek a letošní sezóna pro něj skončila. "Zpočátku nebude snadné se sehrát s novým spolujezdcem a při průzkumu budeme tvrdě pracovat na našem rozpisu," uvědomuje si Kresta.

"Ale Jan se mnou dva roky pracoval jako špión, takže má dobrou představu o způsobu mého rozpisu a snad nebudeme mít žádné velké problémy," upřesnil.

Vozy ztrácejí třetinu výkonu

Mexická rallye se poprvé v kalendáři MS objevila spolu se soutěží v Japonsku v loňském roce. Rychlostní zkoušky nabízejí mix úzkých a klikatých cest, přes rychlé a plynulé části na šotolině až po měkký, písčitý podklad. Zároveň jde o soutěž s nejvyšší nadmořskou výškou v šampionátu, cesty vedou na úbočích hor do výšky přes 2700 metrů.

Právě vyšší nadmořská výška má značný vliv na výkony motorů, což podle šéfa týmu Ford Malcolma Wilsona účastníky šampionátu zaskočilo při mexické premiéře. "Je to jeden z aspektů této rallye, který nás loni překvapil. Kompenzuje se to mapováním řídící jednotky motoru, odhadl bych, že všechny vozy přijdou asi o 30 % výkonu," řekl Wilson.

O body do hodnocení značek pojede v barvách Fordu vedle posádky Toni Gardemeister - Jakke Honkanen, která si při soutěži podobně jako Kresta s Možným odbyde premiéru, Dani Sola a Xavier Amigo. Ti už jeli v Mexiku loni a jejich vůz nasadí soukromý tým.

První etapa letošního ročníku Mexické rallye odstartuje v pátek 11. března, vítěz bude korunován centru soutěže v městě Leon v neděli. Na posádky čeká celkem čtrnáct rychlostních zkoušek v celkové délce 355,97 km.

Reklama

Související témata: