Hlavní obsah

Loeb: Konečně nebudu vymetat tratě

PRAHA

Zapomenout na zklamání ze Švédska a opět urvat maximální počet bodů. To je jednoznačný cíl továrního týmu Citroën pro další dějství mistrovství světa v rallye, které bude o nadcházejícícm víkendu hostit Mexiko. Do první ryze šotolinové soutěže roku je nominována tradiční sestava Sébastien Loeb, Daniel Elena a Francois Duval, Stéphane Prévot.

Foto: Citroën

Pilot Citroënu Sébastien Loeb

Článek

Citroën po nepovedené Švédské rallye, kde Loeb nedojel a Duval bral alespoň jeden bod, i když dojel až dvanáctý, klesl v hodnocení značek na čtvrtou příčku s devítibodovou ztrátou na vedoucí tým Ford.

"Víme, že v Mexiku musíme dojet do cíle, aby se někdo v obou šampionátech nedostal do většího náskoku. Zdaleka nejsme v zoufalé situaci, můžeme v klidu útočit. Ale pozor na zbytečné chyby. Myslím, že až po Mexiku se teprve ukáže, jak na tom jednotlivé týmy jsou," poznamenal obhájce mistrovského titulu, jemuž v průběžném hodnocení šampionátu patří třetí místo.

Loeb nebude v Mexiku poprvé v letošním roce startovat jako první a nebude tak ostatním posádkám tzv. vymetat trať. "Loni jsme jeli v období tamního sucha, i tak pak před startem soutěže pršelo. Pro mě to bylo dobré, protože první startovní pozice nebyla za těchto podmínek nevýhodou. Je však vždy lepší, když nejedete na čele," tvrdí.

I když všechno je podle jedničky Citroënu relativní. "Vyjedete-li v pátek na trať jako první, znamená to, že vedete světový šampionát. V loňském roce se mi to stávalo často a nevedlo se mi úplně špatně," připomněl Loeb své loňské tažení za titulem.

Duval se vrací na místo činu

Při premiéře soutěže v Mexiku francouzský pilot kvůli proražené vaně cíl neviděl, do Leónu a okolí se ale těší. "Na start na šotolině se těším, nezpevněné povrchy mám rád, protože mě baví smyky. Rychlostní zkoušky jsou rychlé a nejsou příliš drsné. To mi asi vyhovuje nejlíp. Problémem je nižší výkon motoru ve vysoké nadmořské výšce. S tím ale nic nenaděláte, podmínky jsou ale stejné pro všechny," dodal Loeb.

Pro Duvala je soutěž v Mexiku návrat na místo činu, kde loni vybojoval zatím nejlepší výsledek v seriálu MS, když dojel druhý. "Tenkrát se mi povedlo zajet několik dobrých časů. Mexické rychlostní zkoušky se podobají argentinským. Je tam hodně měkčích úseků a v některých místech je trať hodně úzká," vzpomněl si belgický jezdec.

Před startem třetího dílu MS má Duval o strategii jasno. "Taktika? Musíme dojet do cíle, a to na jednom z předních míst. Jde o to zvolit optimální tempo, jet rychle a zároveň bezpečně. Chtěli bychom získat nějaké body pro celý tým," stanovil priority čtyřiadvactiletý jezdec.

První etapa letošního ročníku Mexické rallye odstartuje v pátek 11. března, vítěz bude korunován centru soutěže v městě Leon v neděli. Na posádky čeká celkem čtrnáct rychlostních zkoušek v celkové délce 355,97 km.

Reklama

Související témata: