Hlavní obsah

Märtina čeká obhajoba vítězství v Mexické rallye

PRAHA

Mistrovství světa v automobilových soutěžích se stěhuje na šotolinu a mimo evropský kontinent. O nadcházejícím víkendu se světová rallyeová elita představí při třetím dílu šampionátu v Mexiku, jako obhájce prvenství z premiérového ročníku soutěže odcestoval za oceán Estonec Markko Märtin, vedení v průběžném pořadí bude hájit Toni Gardemeister z Finska.

Foto: Peugeot

Estonec Markko Märtin loni v Mexiku vyhrál s vozem Ford. Letos se představí v barvách týmu Peugeot.

Článek

Märtin hájil v okolí Leonu před rokem barvy Fordu, který rallye opanoval. Nyní již ale bojuje za Peugeot, přesto by rád na svůj úspěch navázal. V Mexiku se mu totiž líbilo. "Rychlostní zkoušky jsou různorodé. Najdeme na nich rychlé i pomalé úseky a nečeká nás nic, co by nás mělo překvapit. Myslím si, že můžeme dosáhnout dobrého výsledku," uvedl Märtin v tiskové zprávě týmu.

Estonský pilot si je ale vědom, že vyhrát podruhé nebude i díky jeho přestupu lehké. "Stále si ještě zvykám na náš vůz i pneumatiky. Obojí je pro mě nové, zvláště na šotolině. Postupně se však zlepšujeme," řekl Märtin, kterému zatím patří v průběžném pořadí seriálu s třinácti body druhé místo.

Pouze o bod více zatím získal Gardemeister, jenž nyní jezdí za loni úspěšný Ford. Na stupních vítězů byl totiž vedle Märtina i druhý Belgičan Francois Duval. Finský pilot, který v minulých sezonách startoval za Škodu, bude díky pořadí MS startovat v pátek do rychlostních zkoušek jako první a hrozí mu tak, že bude ostatním čistit trať.

"Pokud bude povrch tratí sypký, tak to bude velmi obtížné a můžeme na naše soupeře ztratit hodně času," řekl Gardemeister. "Ale pokud bych si mohl vybrat mezi startem ze zadní pozice nebo vedením šampionátu, ze kterého plyne první startovní post, pak bych volil současnou situaci. Klidně bych startoval první i na příští soutěži," usmál se finský jezdec.

Loeb se těší na šotolinu

Napravit své loňské zaváhání se bude snažit úřadující světový šampion Francouz Sebastien Loeb, jenž loni kvůli proražené vaně do cíle nedojel. "Na konkurenci jsme ale stačili," podotkl Loeb.

Francouz se po sněhových soutěžích v Monte Carlu a Švédsku už těší na šotolinu. "Jízdu na nezpevněném povrchu mám rád, baví mě jezdit smykem. V Mexiku také uvidíme, jak na tom jsou týmy na šotolině," řekl Loeb, který se v MS zatím dělí o třetí místo.

Na startu se vedle Romana Kresty, který pojede jako trojka továrního týmu Ford, a dvojice pilotů týmu Škoda Motorsport Armin Schwarz, Jani Paasonen představí i Pavel Valoušek, jenž pojede o body do kategorie junior WRC vypsané pro vozy s pohonem jedné nápravy a obsahem do 1600 ccm.

Mexická rallye bude s 928 kilometry kvůli letošnímu zkrácení maximální délky rychlostních zkoušek nejkratší soutěží historie mistrovství světa. Rychlostní zkoušky tvoří 356 km. Závod bude i nejvýše položenou rallye. Na druhé erzetě úvodního dne se posádky vyšplhají až do nadmořské výšky 2737 metrů.

Reklama

Související témata: