Hlavní obsah

Dobrý navigátor je v rallye poklad

LEÓN

Sedí na horkém místě. Často jsou hromosvodem hněvu, ale především na nich leží obrovská odpovědnost. V ďábelských rychlostech nad propastmi, kolem skal či v hustém stromořadí navigátoři soutěžních jezdců vedou jezdce a jejich závodní vozy nástrahami rychlostních zkoušek.

Foto: Škoda Motorsport

Ilustrační foto

Článek

"Dobrý spolujezdec, to je skutečný poklad. Musí to být člověk, kterému naprosto věříte. Jezdec je schopen si zapamatovat spoustu úseků, ale v drtivé většině je odkázán na kolegu vedle sebe. Jezdit na oči, to už dneska v rallye není možné," říká vedoucí jezdec světového šampionátu exškodovák Toni Gardemeister.

Bývalý navigátor Paavo Lukander pro něj byl bez nadsázky otcem i matkou. Staral se nejen o všechny formality, které mu náleží, ale mladíkovi pomáhal i v soukromí.

"Telefonoval mi kolikrát kvůli maličkostem, ale nemohl jsem ho odmítnout. Právě na těch maličkostech roste vzájemná důvěra, která se pak promítá do výkonu na soutěži," prozradil jeden z nejlepších spolujezdců ve světovém šampionátu, který však po loňské sezóně skončil, aby se mohl věnovat řízení firmy.

Kopilot jako druhé já

Nyní podle časových možností Gardemeisterovi pomáhá. Prý stará láska nerezaví a společné soutěže, chvíle úspěchů i proher, ale i okamžiků, kdy člověku tuhla krev v žilách, se nedají zapomenout.

"Spolujezdec musí znát řidiče dokonale. Musí perfektně zvládnout způsob, jakým si píše rozpis, a podávat mu ho tak, jak je potřeba, nejen ve správném timingu, ale i správnou intonací. Musí být trpělivý a tolerantní. Nesmí si však jezdce nechat přerůst přes hlavu. Partnerství musi být vyvážené," zdůraznil Lukander.

Škodovácký pilot Armin Schwarz patří k nejzkušenějším jezdcům startovního pole. Léta ho navigoval Manfred Hiemer, který loni skončil. Schwarz sáhl po dalším zkušeném spolujezdci Klausi Wichovi. "Logicky. Kopilot je moje druhé já. Člověk, jemuž musím naprosto důvěřovat. I kdybych viděl propast a on mi řekl, že tam je rovina, musím mu věřit," říká s nadsázkou německý jezdec.

"S Klausem jsem kdysi jezdil, dlouho jsem nevybíral. Vyhovuje mi i po lidské stránce. Tohle závodnické manželství musí fungovat. Jistě, občas přelétne mráček, ale každý problém se řeší hned, nesmí zůstat nic nevysvětleného," upozornil Schwarz.

Reklama

Související témata: