Hlavní obsah

Solberg vede Mexickou rallye, Loeb vylétl z trati

PRAHA

Petter Solberg z Norska s novým modelem vozu Subaru zvítězil v první etapě Mexické rallye. Na druhém a třetím místě dojely peugeoty Fina Marcuse Gronholma a Estonce Markko Märtina. Roman Kresta s Fordem Focus WRC dojel šestý. Úřadující světový šampion Francouz Sébastien Loeb vylétl z trati a je až 14.

Foto: SWRT

Norský jezdec Petter Solberg se subaru na trati Mexické rallye.

Článek
Fotogalerie

Ve druhé rychlostní zkoušce (RZ) se mimo trať podíval i Fin Jani Paasonen v barvách týmu Škoda Motorsport. Problémy se zvládnutím trati měl od prvních kilometrů. Na třetím novu Fabii WRC 05 nejprve poškodil a na osmém se na trati po školácké chybě již neudržel a etapa tak pro něj skončila. "Vyjel jsem z trati a nemohl se dostat zpět," řekl Paasonen. Dle pravidel však může do druhé etapy nastoupit. Za každou neodjetou RZ však dostane penalizaci pět minut.

Nový vůz v Mexiku nasadil i tým Subaru. "Včera jsem nebyl příliš spokojený s nastavení," řekl po první etapě Solberg. V průběhu prvního dne však technici podle pilota udělali několik změn. "Pár úprav uděláme ještě před startem druhé etapy a doufáme, že se budeme zítra ještě zlepšovat," uvedl norský závodník. Solberg zvítězil ve třech rychlostních zkouškách z celkových šesti v první etapě.

Naopak problémy měl v druhé RZ i mistr světa Loeb s citroënem. V úvodní zkoušce nejprvé poškodil pravou zadní část své xsary a ve druhé dokonce vylétl z trati.  "Mám rád Rallye Mexiko, ale vypadáto, že ona nemá ráda mě," řekl v souvislosti se svým loňským odstoupením ze soutěže kvůli technickým problémům. První etapu tak dokončil až na 13. místě a na Solberga ztrácí čtyři minuty. Jeho týmový kolega Belgičan Francois Duval na Nora ztrácí na čtvrtém místě necelých 34 vteřin.

Výsledky Mexické rallye po 1. etapě:
1. Solberg (Nor./Subaru) 1:23:56,0, 2. Grönholm (Fin./Peugeot) -20,5, 3. 3. Märtin (Est./Peugeot) -30,9, 4. Duval (Belg./Citroën) -33,9, 5. Atkinson (Austr./Subaru) -50,6, 6. Kresta (ČR/Ford) -1:16,8, 7. Rovanperä (Fin./Mitsubishi) -1:19,6, 8. Solá (Šp./Ford) -1:29,3, 9. Warmbold (Něm./Ford) -1:36,2, 10. Gardemeister (Fin./Ford) -1:36,9, ...12. Schwarz (Něm./Škoda) - 2:54,1.

Reklama

Související témata: