Hlavní obsah

Solberg triumfoval, Loëb po finiši čtvrtý

LEÓN

Králem Mexické rallye se stal Nor Peter Solberg s vozem Subaru Impreza WRC 2005. S více než půlminutovým zpožděním na druhém místě dojel Fin Marcus Grönholm s peugeotem. Úspěch francouzského týmu završil bronzovou příčkou Estonec Markko Märtin. Úřadující šampión Sebastien Loëb skvělým finišem se citroënem vybojoval čtvrtou pozici.

Foto: SWRT

Peter Solberg na Mexické rallye

Článek
Fotogalerie

Solberg v Mexiku startoval s novou imprezou a techniku si pochvaloval. "Je to úžasné a jsem moc šťastný. Zvítězit se starým vozem ve Švédsku a s novým tady je příjemný pocit," řekl s tím, že je sice stále co zlepšovat, avšak pokrok, kterého technici dosáhli u nového vozu je velký. Solberg mexickou rallye vyhrál stylem start-cíl. Vyhrál všechny tři etapy a šest rychlostních zkoušek. Deset bodů za dvanácté prvenství v kariéře mu se spolujezdcem Phi Millsem zajistilo průběžné vedení v hodnocení jezdců.

V barvách týmu Subaru se v premiéře představil Chris Atkinson, kterého však z boje o lepší umístní vyřadila technická závada po nehodě v poslední etapě. Pětadvacetiletý Australan figuroval v průběžném hodnocení až do deváté rychlostní zkoušky na čtvrtém místě.

Náročná soutěž

Francouz Sebastien Loeb po potížích v úvodu soutěže si v poslední etapě, která čítala dvě rychlostní zkoušky, spravil chuť. Byl nejrychlejší v obou erzetách, což mu ve finále dopomohlo zlepšit své konečné umístění. Po první etapě byl dokonce třináctý.

Mexická rallye byla náročnou soutěží o čemž svědčí i počet jezdců, kteří museli ze závodu odstoupit. Potíže se nevyhnuly ani českém pilotovi v barvách BP-Ford Romanovi Krestovi, který nedojel druhou etapu. Výlet mimo trať a odstoupení v pátek postihlo i tým Škoda Motorsport. Mladíček Jani Paasonen z Finska nicméně v soutěži pokračoval. S penalizací za neodjeté rychlostní zkoušky se postupně probojoval z 21. na 14. místo.

Jeho týmový kolega Němec Armin Schwarz skončil na devátém místě, čímž pro Škodu vybojoval bod do Poháru konstruktérů. Sám však zaostal dvě minuty za bodovaným osmým místem, které získal Gilles Panizi s mitsubishi. Na vítěze ztratil Schwarz osm minut.

Výsledky - Mexická rallye
1.P. Solberg (Nor./Subaru)3:41:06,2 hod.
2.Grönholm (Fin./Peugeot)+34,5
3.Märtin (Est./Peugeot)+1:38,3
4.Loeb (Fr./Citroën)+3:51,1
5.Rovanperä (Fin./Mitsubishi)+3:58,1
6.Gardemeister (Fin./Ford)+4:05,6
7.Warmbold (Něm./Ford)+6:01,0
8.Panizzi (Fr./Mitsubishi)+6:01,7
9.Schwarz (Něm./Škoda)+8:05,3
10.Duval (Belg./Citroën)+16:14,2
...14.Paasonen (Fin./Škoda)+29:04,8
...17.Valoušek (ČR/Suzuki)+58:15,9
Průběžné pořadí MS po třech závodech:
1.P. Solberg20 bodů
2.Märtin19
3.Gardemeister17
4.Loeb15
5.Grönholm12
6.Rovanperä11
...13.Kresta (ČR/Ford)2
Pohár konstruktérů:
1.Peugeot31
2.Ford23
3.Mitsubishi23
4.Subaru20
5.Citroën16
6.Škoda4

Reklama

Související témata: