Hlavní obsah

Solberg je z nového subaru nadšený

LEÓN (Mexiko)

Tmavomodré Subaru Impreza WRC 05 zastavilo před cílovou časovou kontrolou a jeho blonďatý pilot z něho vystoupil za velkého potlesku diváků. Petter Solberg si protřel oči, jako by z nich ještě dostával prach z kilometrů na šotolině, nebo jako by se chtěl utvrdit, že to nebyl sen. Nový vůz, nasazený na Rallye Mexiko, nejenže vydržel, ale byl nejrychlejší.

Článek

Mistr světa z roku 2003 vyhrál druhou z letošních dosud odjetých tří soutěží a ujal se vedení v šestnáctidílném šampionátu. "Jsem velice šťastný, opravdu. Tohle vítězství řadím k těm nejcennějším. Mexická rallye je opravdu hodně náročná. Jede se na šotolině, jejíž charakter se neustále střídá od tvrdé jako beton až po zrádně měkkou, u níž nevíte, co ostrého se pod několikacentimetrovou vrstvou prachu skrývá. My jsme navíc vyjeli s novým vozem, což je vždycky určité riziko, protože žádné testy nenasimulují skutečnou soutěž," říkal, a jeho oči stále sjížděly k elegantnímu modrému dravci na čtyřech kolech.

Solberg: Tohle auto bude vyhrávat

"Nové auto je skutečně krokem dopředu," pravil s přesvědčením. "Má níž těžiště, je o pár centimetrů širší, výrazně se zlepšila jeho stabilita. Výkon motoru se lépe přenáší na kola, takže je i rychlejší. Po prvním dnu mexické soutěže jsem byl velmi opatrný v prognózách, ale teď to mohu říct naplno. Tohle auto má na vyhrávání," dodal rezolutně.

"Nechtějte po mně, abych po třech soutěžích mluvil o titulu. Ale nezávodíme jen pro příjemný pocit z hezkého svezení, to je jasné," usmál se a mrkl na spolujezdce Phila Millse.

Důvera ve spolujezdce

V roce 1996 poprvé zkusil rallye. "Je v ní hodně adrenalinu. Jezdec ze sebe musí vydat mnohem víc. Záleží nejen na něm, ale musí hodně používat hlavu a přemýšlet, prokázat velký cit vůči autu, protože plyn na podlaze v rallye neznamená, že jste opravdu nejrychlejší. A pak tu je spolujezdec. Člověk vedle mne, který mi věří a já jemu. Když havaruji, naštěstí to není často, vždycky mám výčitky svědomí vůči Philovi, je to víc než spolujezdec, je to kamarád, člověk, který patří k mým nejbližším," rozhovořil se vítěz dvanácti soutěží ze seriálu MS, který v roce 2003 po bitvě s Francouzem Loebem na závěrečné Britské rallye slavil titul mistra světa. Letos sice nebodoval v Monte Carlu, ale kraloval ve Švédsku a v Mexiku.

Nezkazí žádnou legraci

Výraz chladný Seveřan na něj úplně nesedí. Umí se spontánně radovat a nezkazí prý žádnou legraci. Většinu volného času tráví v Monaku, které si vybral za druhý domov. "Manželce Pernille a téměř dvouletému synovi Oliverovi sluníčko svědčí. Do Norska však jezdíme často, hlavně si zalyžovat," prozradil milovník filmů a majitel videotéky čítající stovky titulů.

"Až jednou skončím, určitě budu mít čas si pořádně prohlédnout všechny klenoty, které v ní mám. Zatím sotva stačím sledovat novinky," přidal sympatický Nor a idol mnoha dívek ze všech světadílů, kde se jezdí rallye.

Reklama

Související témata: