Hlavní obsah

V Británii dál vede Ogier, Prokop je šestý, Kubica znovu boural

Deeside

Piloti Volkswagenu Sébastien Ogier a Jari-Matti Latvala směřují k dvojnásobnému triumfu v Britské rallye. Francouzský mistr světa Ogier kontroloval ve třetí etapě vedení a v čele pořadí drží dvacetisekundový náskok před finským týmovým kolegou. Belgičan Thierry Neuville z Fordu ztrácí na lídra minutu a 14 sekund, ale i nynější třetí místo by mu stačilo k zisku titulu vicemistra světa před Latvalou.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Sébastien Ogier s volkswagenem na trati Britské rallye.

Článek

Český jezdec Martin Prokop ve fiestě se proti pátku posunul o další pozici díky nehodě Jevgenije Novikova z Ruska, v neděli ale bude šesté místo bránit před útočícím Danim Sordem ze Španělska. Pilot Citroënu jede od počátku rallye s pětiminutovou penalizací, po dnešku už ztrácí na Prokopa jen 63 sekund.

Druhou nehodu během dvou dnů měl Polák Robert Kubica. Bývalý pilot formule 1, jehož kariéru v královské automobilové třídě ukončila těžká havárie v rallyeovém roce v roce 2011, už v pátek skončil s citroënem na střeše po jezdecké chybě na kluzkém povrchu. Do závodu se ráno vrátil, ale už v druhé zkoušce třetího dne se opět neudržel na trati.

Kde měl brzdit, jel pořád naplno...

"Myslím, že tam došlo k nedorozumění v rozpisu. Tam, kde jsem měl brzdit, já jel pořád naplno, a když jsem uviděl zatáčku, bylo pozdě. Měli jsme takový blackout v komunikaci," řekl serveru wrc.com Kubica, který po zisku titulu v nižší třídě WRC2 startoval ve Walesu s novým navigátorem Michelem Ferrarou z Itálie.

Na debut za volantem vozu elitní kategorie WRC tak nemůže vzpomínat v dobrém. "Bylo to tu pro mne těžké, pořád nemám najeto moc kilometrů a změnil jsem spolujezdce. Neměli jsme tu tolik štěstí, ale to je součást téhle hry," řekl Kubica po neslavném konci v premiérové sezoně v MS v rallye.

V neděli je na programu posledních šest rychlostních zkoušek tohoto ročníku MS.

Britská rallye - po 3. etapě:
1. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo R) 2:33:47,6,
2. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R) -20,3,
3. Neuville, Gilsoul (Belg./Ford Fiesta RS) -1:14,4,
4. Mikkelsen, Markkula (Nor., Fin./Volkswagen Polo R) -1:34,4,
5. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Ford Fiesta RS) -1:41,7,
6. Prokop, Ernst (ČR/Ford Fiesta RS) -6:42,0.

Reklama

Související témata: