Hlavní obsah

VIDEO: Pařížská policie byla v pozoru, Kopecký drandil s Fabií S2000 po městě. Jen si nás fotili, smál se šampión

Paříž

Budil pozornost hodnou mistra Evropy. Jan Kopecký, šampión starého kontinentu v rallye pro rok 2013, absolvoval během pondělí a úterý speciální program. Se Škodou Fabia S2000, s níž ovládl automobilový šampionát, v Paříži mezi dvěma galavečery pózoval fotografům a kamerám. Eiffelova věž, Louvre, Notre Dame a další významná místa francouzské metropole se postupně stala zastávkou pilota továrního týmu Škoda Motorsport.

Rozhovor s Janem Kopeckým.Video: Radek Malina, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Hlavně pondělí bylo hodně náročné. Osm hodin jsme se střídavě fotili nebo přesouvali z místa na místo. Hodně náročný program, ale současně krásný, protože počasí vyšlo naprosto dokonale a každý se nemůže takovým zážitkem pochlubit," vyprávěl Kopecký, když se chystal na další sérii rozhovorů pro televizní štáby pod blankytně modrou oblohou u Eiffelovy věže.

Kopecký byl v Paříži už od pátku, kdy na galavečeru FIA přebral cenu pro vítěze seriálu mistrovství Evropy. Dočkal se po pěti letech. V sezónách 2009 až 2012 skončil v šampionátu IRC, předchůdci mistrovství Evropy, na druhém místě. „Konečně to vyšlo na nejvyšší příčku," usmál se borec, který letos prožil životní sezónu.

„Šest závodů jsme vyhráli, v jednom byli druzí a jednou skončili třetí. Naprosto dokonalý rok, v němž jsem udělal minimum chyb, stejně jako můj navigátor Pavel Dresler. A rovněž auto fungovalo báječně a bez jediného problému. Prostě se všechno sešlo," ohlížel se za mimořádnou sezónou český pilot.

Na pokuty nedošlo, culil se Kopecký

V úterý večer zamíří ještě na galavečer věnovaný jen mistrovství Evropy v rallye. Tři dny mezi společenskými povinnostmi věnoval v Paříži aktivitám spojeným s vyhlášením i továrním týmem. „Měl jsem z toho trošku strach. Bál jsem se, aby policisté neměli námitky, že jezdím se závodním autem po městě," přiznával Kopecký.

V centru Paříže skutečně poutal velkou pozornost. Lidé se u jeho soutěžního stroje zastavovali, zvědavě tovární auto mladoboleslavského týmu okukovali, ale k jezdci přistupovali jen výjimečně. „Myslím, že jsou na podobné dění zvyklí. Jde o město, kde nejsou podobné akce tolik výjimečné," přemítal Kopecký.

Nechyběli ani policisté. „Na pokuty ale nedošlo. Většinou si nás jen vyfotili a omrkli auto," culil se Kopecký, když u jeho stroje pod Eiffelovou věží zastavila během pěti minut dvě vozidla francouzských policistů a dorazili čtyři strážníci městské policie na kolech. „Máme slušnou ochranku," smála se posádka mladoboleslavského týmu.

Reklama