Hlavní obsah

Pech vyhrál Valašskou rallye a odpoutal se v čele mistrovství

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ

Favorizovaný Václav Pech se stal vítězem třetího dílu mistrovství České republiky v automobilových soutěžích Valašské rallye. Dvojnásobný domácí šampion, jenž je i hlavním aspirantem na zisk letošního titulu, se tak odpoutal v čele průběžného pořadí seriálu od svých pronásledovatelů. Druhý dojel na Valašsku Štěpán Vojtěch, třetí místo obsadil Emil Triner.

Foto: ewrc.cz/Daniel Porazil

Václav Pech s vozem Ford Focus WRC

Článek

Pech kraloval soutěži od pátečního startu a v cíli měl nakonec náskok jedné minuty a 20 sekund na Štěpána Vojtěcha. "Byla to dost těžká soutěž. O to více nás těší, že jsme ji vyhráli," řekl v cíli pilot Fordu Focus WRC, který navázal na své dva roky staré vítězství na Valašské rallye. Před rokem se soutěž jela jako součást slovenské Rallye Tatry.

Západočeský jezdec vyhrál i přesto, že v sobotu již šetřil auto. Díky problémům soupeřů přitom ještě zvyšoval náskok, který si vypracoval v první etapě. "Na trati bylo hodně štěrku a nečistot po zimě, takže nemělo cenu riskovat a třeba poškodit auto. To jsem šetřil, aby bylo v pořádku na další rallye," usmíval se Pech, jenž si připsal druhé letošní vítězství ve 'velkém' šampionátu. Přemožitele nenašel ani na lednové sněhové Jänner rallye.

Vojtěcha nezdržela ani penalizace

Stříbrnou pozici uhájil i přes dnešní technické problémy mladší z bratrské dvojice Vojtěchů. Výměna diferenciálů v druhém servisu sice jeho mechaniky zaměstnala déle než řády povolují, Vojtěchovi to nakonec ale moc nevadilo. Druhé místo před Trinerem celkem v pohodě uhájil. "Škoda těch problémů, chtěli jsme v sobotu ještě zkusit potrápit Vaška (Pecha)," krčil rameny Vojtěch.

Posádka libereckého OMV rallye týmu zápolila s diferenciály po celou soutěž. Tlakovou jednotku, která je pohání, měnili mechanici v pátek večer, druhý den ale museli obdobně zasáhnout opět. "Dopoledne normálně fungovala, ale pak opět nešla," řekl Vojtěch. Jeho tým ale prý už tuší, co je důvodem opakujících se problémů. "Příště už to snad bude v pořádku," přál si Vojtěch.

Opět se zviditelnil Trojan

Vítězem kategorie produkčních vozů se nakonec stal Karel Trojan, který obsadil páté místo za Martinem Prokopem. Jeden z trojice pravidelných českých účastníků seriálu mistrovství světa v kategorii JWRC se čtvrtým místem v domácích podmínkách opět zviditelnil.

"Uplatnili jsme zkušenosti, které jsme získali na Monte Carlu. To se také jelo na suchu," řekl Prokop, jenž před rokem upoutal senzačním vítězstvím na Šumavě. "Na Valašsku jsme chtěli porazit enka (produkční auta), což se nám nakonec podařilo, tak jsme maximálně spokojeni," dodal Prokop.

Mezinárodní český šampionát bude pokračovat čtvrtým dílem na přelomu dubna a května v okolí Púchova, kde se uskuteční Rallye Matador Tatry.

Neoficiální výsledky:
1. Pech, Uhel (Ford Focus WRC)1:37:38,0 hod
2. Š. Vojtěch, Ernst (Peugeot 206 WRC)+1:37,1
3. Triner, Hůlka (Škoda Octavia WRC)+2:57,4
4. Prokop, Gross (Suzuki Ignis S1600)+6:16,5
5. Trojan, Řihák (Mitsubishi Lancer Evo VII)+6:28,9
6. Arazim, Gál (Mitsubishi Lancer Evo VII)+7:04,6
Průběžný stav seriálu po třech závodech:
1. Pech 60 bodů, 2. Š. Vojtěch 48, 3. T. Vojtěch (Peugeot 206 WRC) 30.

Reklama

Související témata: