Hlavní obsah

Loprais trénoval na Dakar v Emirátech a spal se škorpiónem

Frenštát pod Radhoštěm

Aby nedošlo k omylu. Nejedná se o typ samopalu, ale o tvora s jedovatým ostnem. „Stahují se v noci do tepla, tak se mi jeden ubytoval pod stanovou celtou. Noc jsme v pohodě strávili vedle sebe,“ vyprávěl Aleš Loprais s úsměvem.

Foto: Lopraisteam

Aleš Loprais

Článek

Dakar 2014 startuje v argentinském Rosariu 5. ledna. Loď s nákladem závodních a doprovodných strojů vyplula z francouzského Le Havru už 22. listopadu. „Loď jsem sledoval přes GPS na její cestě. Před Vánoci dorazila do Argentiny, kde ji vyložili. Věřím, že auta budou v pořádku. První skupina letí do Argentiny už koncem prosince, aby je připravili na přejímky," zdůraznil Aleš Loprais, že svoji Tatru Královnu 69 neztratil ani na moři z dohledu.

Na sněžné rodeo si musí počkat

Za ten více než měsíc se Loprais ani členové týmu rozhodně nenudili. „To opravdu ne. Co mě ale mrzí, že jsem nestihl sněžné rodeo s druhou závodní tatrou, která je doma. Nenapadlo dost sněhu. Věřím, že se mi tohle přání povede splnit na přelomu ledna a února po návratu z Dakaru. Doma už děláme na dalším soutěžním autě. Mám také krásnou novou přilbu od jednoho fanouška z Holandska," popsal část svoji prosincové činnosti.

Ta hlavní se ale odehrála v Emirátech. „Tam jsem si dobře zajezdil na dunách. Zvykali jsme si na teploty, zkoušeli různé extrémní situace, které mohou nastat. Ve spoustě okamžiků si řeknete, že to už znáte, ale stane se něco nečekaného. Zažijete spoustu extrémů a vyjedete duny, které byste normálně objížděl, ale prostě to člověk zkusí, aby věděl. Závodní tatra je sice něco jiného, ale ty zkušenosti se dají bohatě využít, " popsal ježdění v pronajatých terénních automobilech.

Jedovatý nocležník pod celtou

A s úsměvem přidal jeden nevšední zážitek, při kterém normálnímu smrtelníkovi trochu tuhne krev v žilách... „Dlouho jsem vyprávěl historku o setkání se škorpiónem, kterou mi nikdo nevěřil. V Emirátech se mnou byl jeden kamarád, který patřil mezi ty nevěřící. Jednou takhle večer, než jsme ulehli ke spánku, jsme jen tak preventivně zvedli stan. Pod ním byl škorpión," vyprávěl se zaujetím.

„Ten kamarád se ho hrozně lekl a šel spát do auta. Já si lehl do stanu s vědomím, že nablízku je nepříjemný nocležník, i když nebyl nijak velký, ale osten měl pořádný. Škorpión vám sám neublíží, když ho necháte v klidu. Jen se v noci, když je v poušti zima, stahují do tepla. To, že spolu mluvíme, budiž důkaz, že jsem přežil. Mám ho samozřejmě i nafoceného," dodal se smíchem Loprais.

Silvestr bude decentní, narozeniny také

Vše už má připraveno k odletu, zbývá prý jen pár drobností. „Vánoce jsme prožili společně s rodinou, Silvestra tak prožijeme také, i když bude decentní, protože brzy ráno jedeme do Vídně na letadlo. Jsem moc rád, že Dakar startuje až 5. ledna, takže mohu závěr roku trávit doma s nejbližšími. Část týmu odletěla už po Vánocích, aby připravila auta," rozhovořil se.

Na Dakaru už tradičně oslaví narozeniny, 10. ledna už to budu čtyřiatřicáté. Žádné bujaré veselí ale nenastane. „Slavit budeme decentně, s týmem a pár přáteli, douškem valašské slivovice. Brzy se musí na kutě, protože ráno se zase závodí," pravil přesvědčivě.

Tománek jako rychlá asistence

Tatra Královna 69 je prý nejlepší auto, s jakým kdy vyrazil na Dakar. „Je fakt nejlepší a já toho po ní chci hrozně moc. Určitě je nejrychlejší a nejstabilnější. Samozřejmě konkurence nespala, silný bude Kamaz, ale také MAN, De Roy a další jezdci. Nejméně deset aut, spíš víc, bude bojovat o stupně. Žádné umístění neslibuji, jen to, že udělám maximum, abychom jezdili co nejvíc vpředu. Nadcházející Dakar bude, co se terénu a délky etap týká, nejnáročnější za dobu, co se jede v Jižní Americe," zdůraznil Aleš Loprais.

S druhou tatrou InstaForex Loprais Teamu jede posádka Jana Tománka. „Je to vlastně dvojče mé tatry z Dakaru 2013. Kluci jsou v pohodě, jedou závodit, ale věřím, že když náhodou bude nějaký problém u nás, tak nám pomohou. Doufám ale, že se uvidíme vždycky až v bivaku. Důležité je, že jsme naladění na stejné vlně," rozloučil se Aleš Loprais.

Reklama