Hlavní obsah

Těší se na klokany a pravou Japonku. Za evropský titul se však Kopecký odmění cestou do Mexika

Praha

Poprvé prožil vánoční svátky jako mistr Evropy. V oblacích se však Jan Kopecký, pilot Škody Motorsport, nevznáší. Těší se na odpočinek, který ho čeká v Mexiku po Novém roce. A výzvu v podobě Asijskopacifického šampionátu, v němž bude v sezóně 2014 startovat.

Foto: Motosport Škoda

Jan Kopecký (vpravo) se svým spolujezdcem Pavlem Dreslerem v Paříži.

Článek
Fotogalerie

Pocítil jste zisk titulu evropského šampióna ve větší popularitě?

Zase tolik ne. A upřímně ani o to nestojím. Někdy si říkám, že bych měl raději dva ksichty a když někde lezu z auta, jeden bych si sundal. Každý prostě umí něco. Já umím snad dobře řídit a mám k tomu možnost, proto závodím. Něco je prostě vidět více, jiná profese méně.

Je pro vás zklamání, že nedostanete od týmu šanci obhajovat titul mistra Evropy nebo berete nominaci do Asijskopacifického šampionátu jako vítanou změnu?

Jde o velkou výzvu, na níž se moc těším. Trošku vyklidíme evropské pole, ale třeba dostaneme šanci k ojedinělému startu někde na starém kontinentu. Sám jsem si změnu trošku přál. Podívám se do nových zemí. Určitě nebude čas si dané země prohlížet. Ale razítko v cestovním dokladu mít budu (směje se).

Vážně jste si tak razantní změnu přál? Cítil jste, že pro oživení kariéry a novou motivaci je potřeba udělat krok do neznáma?

Pojede se v absolutně neznámých destinacích, všude je velký časový posun. Půjde o starty náročné po všech stránkách. Možná se trošku podepíše ztráta kontaktu se soupeři v Evropě. Ale máme velké zkušenosti, takže bychom měli být schopni i v roce 2015 se bez problémů vrátit do soutěží v Evropě. Pokud budeme mít dobrou formu, měli bychom bojovat pořád o první místa.

Může vám tedy roční účinkování v Asijskopacifickém šampionátu uškodit?

V mých letech může jít jedině o prospěšný krok. V mistrovství Evropy jsme jeli většinou na asfaltu. Letos poprvé během jediné sezóny byly tři starty na šotolině, což se mi nikdy nepodařilo. Snad jen v dobách Fabie WRC v sezóně 2006 a 2007. Od té doby jsem jel maximálně jeden nebo dva závody na nezpevněném povrchu.

Hledíte ke startům v neznámém prostředí jako k možnosti učit se a poznávat nové povrchy, nebo zůstávají prvořadým úkolem vítězství?

Těším se na klokany a pravou Japonku (směje se). Ale vážně. Už jsem docela dost starý, abych se učil. Pochopitelně, člověk se učí celý život, ale já do šampionátu půjdu s touhou po maximálním úspěchu a plánem zdokonalit se na šotolině. Říká se, že starého psa novým kouskům nenaučíš. Doufám, že tohle v našem případě platit nebude a budeme schopni na nových územích uspět.

Jak reagovala přítelkyně, když zjistila, kolik dnů a jak daleko budete mimo domov?

Říkala, že jí budu posílat hodně fotek. A na jeden závod ji vezmu. Určitě se mnou bude létat táta, který funguje jako technický dozor mého auta. Už pilně studuje angličtinu.

Kopeckého sezóna 2014
Nový Zéland (12. - 13. dubna)
„Na tamních tratích se jezdilo mistrovství světa. Mám závod v paměti hlavně podle televize, nikdy jsem se tam při působení ve WRC nedostal. Tratě jsem studoval na různých sportovních kanálech. Moc se těším, protože všichni říkají, že jde o soutěž podobnou Finsku, ale bez horizontů. Rychlostní zkoušky jsou možná ještě o trošku rychlejší, na širších cestách."
Nová Kaledonie (17. - 18. května)
„Vůbec netuším, co mě čeká. Neumím si rallye na tomhle ostrově představit. Ve slepé mapě z mého budoucího programu trefím Japonsko, Čínu, Austrálii a Nový Zéland. Malajsii přibližně, s milimetrovým určením u Nové Kaledonie bych měl problém."
Austrálie (21. - 22. června)
„Zdejší rallye mám hodně nastudovanou, ale opět jen z televize. Těším se na klokany, které jsem v životě neviděl. Nicméně díky přenosům z mistrovství světa si umím představit, co nás čeká."
Malajsie (16. - 17. srpna)
„Zemi mám spojenou s formulí jedna. Ale většinou se jela v naší plné sezóně ve špatný čas, tudíž jsem ji mnohokrát neviděl. I tady platí, že si budu muset oživit zeměpis a podívat se důkladně do mapy, kde budeme soutěžit."
Japonsko (27. - 28. září)
„Konečně uvidím skutečnou Japonku (směje se). Moc se do téhle země těším. Sestřenka má kamarádku z Japonska, byla u nich doma a vracela se nadšená. Jsem moc zvědavý na jejich zvyky, odlišnou kulturu."
Čína (8. - 9. listopadu)
„Velká neznámá. Rychlostní zkoušky jsou v rýžových polích. Studoval jsem záznamy televizní záznamy z letošního ročníku. Cesty jsou hodně úzké, střídá se asfalt se šotolinou, což bude z jezdeckého pohledu pořádná fuška."
Pozn.: S největší pravděpodobností se Kopecký představí i na dvou domácích závodech, jimiž by měla být Bohemia rallye a Barum rallye. Tyto starty tým ještě nepotvrdil.

Reklama

Související témata: