Hlavní obsah

Škoda chce na Novém Zélandu zlepšit dojem z letošní sezóny

Podruhé s novou verzí Fabie WRC se při nadcházející Novozélandské rallye představí tovární tým Škoda Motorsport. Mladoboleslavský tým má pro čtvrtý podnik letošního mistrovství světa jasný cíl: poprvé projet s oběma vozy cíl. O jeho splnění se budou snažit Němec Armin Schwarz a Fin Janne Tuohino.

Foto: Škoda Motorsport

Vedení továrního týmu Škoda Motorsport chce na Novém Zélandu vidět obě posádky v cíli.

Článek

Zatím nejlepšími výsledky týmových zástupců byla devátá místa. "Od počátku sezóny jsme dosahovali dobrých dílčích výkonů, ale ne nejlepších výsledků. Na Novém Zélandu se musíme pokusit dojet s oběma vozy bez problémů do cíle a zároveň dosáhnout úrovně výkonu a rychlosti, jaké jsme již u Fabie WRC prokázali," uvedl vedoucí týmu Martin Mühlmeier v oficiální tiskové zprávě.

Francouz Alex Bengué dokázal například v Monte Carlu vyhrát dvě rychlostní zkoušky, ve Švédsku byl Jani Paasonen druhý a Švéd Mattias Ekström třetí. Celkově však má Škoda zatím ze tří soutěží letošního ročníku šampionátu pouhé čtyři body a v pořadí značek je s velkou ztrátou poslední, když na pátý Citroën ztrácí 12 bodů.

Vylepšit nevýrazný dojem z letošní sezóny se bude snažit i Schwarz. Týmová jednička v Monte Carlu havarovala, ve Švédsku německý pilot ze zdravotních důvodů chyběl a v Mexiku dojel devátý. Na vítězného Pettera Solberga ale Schwarz ztratil více než osm minut a poté svůj výkon podrobil tvrdé sebekritice. "Jestli zůstane moje výkonnost stejná i v dalších soutěžích, bude se muset něco dramaticky změnit," uvedl v rozhovoru pro časopis Svět motorů.

Na Novém Zélandu si ale věří. "Z pohledu jezdce je to ideální soutěž a měla by vyhovovat naturelu našeho vozu," tvrdil Schwarz, podle kterého se na jižní polokouli pojede hodně rychle. "Je ale třeba najít správný kompromis mezi sebedůvěrou a obezřetností. Charakter tratí umožňuje jízdu na plný plyn, ale není dobré si věřit přespříliš. Zvláště pokud jsou tratě suché a sypká šotolina na nich velmi kluzká," varoval německý pilot, který na Novém Zélandu startoval čtyřikrát a v roce 1994 se umístil na stupních vítězů.

Tuohino nahradil Paasonena

Za volant druhé fabie se při svém novozélandském debutu posadí finský jezdec Tuohino. Podle původních plánů měl sice jet jeho krajan Paasonen, ale to se nakonec změnilo. "Charakter zdejších úseků mi místy připomíná Finsko," řekl Tuohino, jenž zde v roce 2003 absolvoval seznamovací jízdy.

Novozélandská soutěž bude mít centrum tradičně v Aucklandu, kde se na místním nábřeží uskuteční ve čtvrtek slavnostní zahájení. Závodit se ale začne až v pátek, kdy na jezdce čeká osm rychlostních zkoušek o celkové délce 129,22 kilometru.

Dalších šest měřených úseků nedaleko Paparoa je připraveno na sobotu. Druhou etapu, dlouhou 139,49 km, zakončí dva průjezdy diváckými rychlostními zkouškami nedaleko výstaviště Manukau v Aucklandu. V neděli nebude během čtyř rychlostních zkoušek povolena servisní zastávka a jezdci zamíří na jih od centra soutěže.

Reklama

Související témata: