Hlavní obsah

Fat boy denně plave a těší se na dlouhé etapy Dakaru

Praha

Byl nejlepším z Čechů na letošní Rallye Dakar, ve slavném závodě dojel Martin Kolomý mezi kamióny pátý. V nadcházejícím ročníku by rád tuto pozici ještě vylepšil. Usilovat o to bude v nově postaveném voze ve spolupráci Buggyry a Tatry.

Foto: Czech Dakar Team

Martin Kolomý

Článek

„Auto je výsledkem zkušeností z předešlých čtyř startů. Z pohledu podvozku, převodovky, prostě celkově. Jde o naplnění mého snu. Co se mi v minulosti na autech nezdálo, jsme upravili," vypráví Kolomý, jehož stroj ponese název Fat boy, což v češtině znamená tlouštík.

„Jméno vymyslel náš týmový manažer. Nikdy se mi nepřiznal, jestli je to narážka na mě. Ať je to jakkoli, mně se název moc líbí," směje se Kolomý, který je poněkud korpulentnějších rozměrů. „Připravujeme i auta na mistrovství Evropy tahačů, a pokud stroj pro Dakar postavíme vedle, nejde vůz pojmenovat jinak. A Martinova postava hrála pochopitelně významnou roli," říká s uličnickým výrazem Jan Kalivoda, manažer Buggyry.

Kolomý absolvoval za volantem 6500 kilometrů v přípravě, když se zúčastnil i pouštní rallye v Tunisku. „Jenže na Dakar se nejde moc připravovat. Jde o úplný extrém. Nezbývá než doufat, že jsme vychytali všechny nedostatky," uvažuje Kolomý.

Důležitá je sehranost lidí

Na posledním ročníku startoval v rámci týmu Dakar Project, který sdružoval téměř všechny české jezdce. Letos zažije úplně odlišné pocity. „Není důležité, jestli máme v týmu jediný soutěžní stroj. Hlavní je zázemí z hlediska technické podpory, které je dostatečné. Mechaniků mám dost. A není rozhodující počet lidí, nýbrž jejich sehranost," zůstává v klidu Kolomý.

Radost mu udělal program soutěže, která zahrnuje z pohledu kilometrů hodně náročné etapy. „Čím delší, tím lepší," lebedí si. „Věřím, že jsme připravení dobře. Tatra je skvělá značka z hlediska vytrvalosti. Proto jsem za maratónské etapy rád. Trať by nám měla sedět více než konkurenci," přemítá Kolomý. „Klíčové bude ustát závod kondičně."

I proto se poctivě chystal. „Každý den chodím plavat, někdy dokonce dvakrát. Zvládnu v bazénu i tři kilometry. Pochopitelně si přidávám v cvičení," vypráví a mohl si užít výjimečně klidné Vánoce. „Start Dakaru je posunutý, tudíž se nemuselo odjíždět na Boží hod nebo dokonce na Štědrý den. Pamatuji, že jednou ještě při africkém Dakaru jsem o svátcích připravoval auto," směje se Kolomý.

Do Jižní Ameriky vyrazí až zítra. „Letíme v šest hodin ráno z Prahy. Silvestra tudíž prožijeme v Praze, protože doprava z Bruntálu by byla komplikovaná. Alespoň uvidíme, jak to žije v hlavním městě. Ale bujarý večírek určitě nebude. Krátce před startem závodu je něco takového nepřípustné," ujišťuje Kolomý.

Reklama

Související témata: