Hlavní obsah

Pech chce na Jänner rallye prohnat Kubicu

Plzeň

Nový rok odpočítal sotva pár hodin a sedminásobný český šampión v rally Václav Pech (37) vyrazil do rakouského Freistadtu, kde v sobotu startuje úvodní podnik mezinárodního českého šampionátu 2014 slavná Jänner rallye. „Na Silvestra jsem šel brzy spát se špuntama v uších, aby mě nebudily půlnoční petardy,“ přiznal v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Foto: Zdeněk Sluka

Václav Pech (vpravo) s vozem Mini

Článek

Rozpis seznamovacích jízd s rychlostními zkouškami je našlapaný a nelze ho překročit ani o minutu. Začínalo se proto už na Nový rok. „Není tu sníh, ale v noci na sobotu má padat. Rychlostní zkoušky ve výškách nad 1300 metrů budou tradičně pod ledem. Tahle soutěž patří vůbec k nejtěžším, jaké jezdím. Situace se mění z hodiny na hodinu,“ pravil s respektem k úvodní rallye na evropském kontinentu.

Na sněhu si troufá

O soupeřích má jasno. Konkurence se sjíždí každý rok velmi silná. Letos tu však startuje s továrním Fordem Focus jeden hodně zajímavý jezdec. „Jedná se o bývalého pilota formule 1 Poláka Roberta Kubicu. Za volant formule se nemohl vrátit, ale už nejednou dokázal, že umí i v rallye. Těším se na souboje s ním. V náš prospěch by mohly hrát důležitou roli větší zkušenosti s podmínkami, za nichž se Jänner rallye jezdí, především střídání sněhu, ledu, mokrých i suchách povrchů. Výborných jezdců tam bude víc,“ konstatoval Pech.

Prioritou sezóny bude obhajoba titulu. „V českém mistrovství bude po Jänner rallye pauza až do dubna. Připravíme se co nejlépe, bylo by špatné, kdybych řekl, že obhajoba titulu není náš cíl v nadcházející sezóně. I doma je velká konkurence. Věřím, že budeme zase bojovat s Krestou, Valouškem a dalšími,“ dodal.

Učil Mini Cooper závodit

Třetí sezónu pojede s vozem Mini John Cooper S2000 T1.6T. „V roce 2012 to bylo z naší strany fiasko technické i jezdecké. Auto nefungovalo. Museli jsme ho vypiplat a postavit podle svého, protože z Anglie nám přivezli hodně syrový vůz. Teď jsme schopni konkurovat i tovární škodovce,“ řekl Václav Pech mladší, syn slavného otce stejného jména, který patřil k absolutní domácí špičce především v osmdesátých letech.

Nad otázkou, jestli je Mini nejrychlejším autem, s nímž kdy závodil, hledá odpověď velmi uvážlivě: „Technika se ohromně vyvíjí a každé z aut, která jsem řídil, bylo ve své době výborné. Ať to byla Toyota Corolla, Ford Focus WRC, ale i Mitsubishi Lancer. Tohle Mini jsme si vyšlechtili a momentálně je to nejrychlejší auto v nejlepší kondici. Má fantastické vlastnosti. Teď už to mohu pokazit jen svými jezdeckými chybami.“

Konkuroval i evropskému mistrovi Kopeckému

V minulé sezóně v domácích soutěžích dokonce zdatně sekundoval mistru Evropy Janu Kopeckému. „Nedovolím si říct, že jsem Honzu s jeho tovární Fabií proháněl. Souboje s ním byly skvělé a cením si toho, že jsme mu na několika soutěžích a rychlostních zkouškách zdárně konkuroval. Ztráta pár sekund na Honzu je pro mne větší úspěch, než když vyhraju rallye, kde nestartuje, o několik minut,“ pravil skromně.

Sedmého mistrovského titulu, který získal právě po bitvách s Kopeckým, si obzvlášť cení. „Honza nejel všechno, ale proháněli mě i domácí jezdci. Každého titulu si hodně vážím, protože žádný mi nespadl do klína. Toho loňského ale nejvíc. Po nevydařeném roce 2012 byl nečekaný, ale o to cennější. Měl jsem s autem málo najeto a upřímně, moc jsem si nevěřil,“ přiznal Václav Pech, vedle něhož usedá na horké sedadlo spolujezdce už druhé desetiletí Petr Uhel.

Reklama