Hlavní obsah

Kresta: Vím, co si mohu dovolit

Roman Kresta pojede opět nejen v šampionátu jezdců, ale šéf Fordu Malcolm Willson ho zařadil ke Gardemeisterovi i do boje o body pro Pohár konstruktérů. Kresta si tratě novozélandské rallye zkusil ještě jako jezdec továrního mladoboleslavského týmu, když zde v roce 2002 testoval. Jak píše, má představu i srovnání...

Foto: eWRC.cz/Petr Lusk

Roman Kresta při testech Subaru Impreza S9.

Článek

"Nový Zéland je nejvzdálenější soutěží od Evropy, která se jede v krásném prostředí. Cesty trochu připomínají Mexiko, ale ráz zkoušek je plynulejší, nejsou tam tak velké změny. Mám poměrně přesnou představu, co nás čeká. Polovina zkoušek by totiž měla být stejná.

Rychlostní zkoušky jsou náročné hned z několika důvodů. Na cestě jsou koleje a musíte se v nich udržet, jakmile se dostanete mimo, máte problémy. Dalším úskalím je minimum prostoru na chybu, pokud ji uděláte, hned jste mimo trať a může být problém se dostat zpět. Část zkoušek vede i těsně podél pobřeží.

Vzhledem ke vzdálenosti a časovému posunu jsme zamířili do místa soutěže skoro o týden dříve, než je obvyklé, abychom měli dost času na aklimatizaci. Na Novém Zélandu pojedu se zcela novým vozem, je ale úplně stejný jako ten, se kterým jsem jel Mexiko. Po dvou soutěžích pojedu i na body pro Ford, ale myslím, že nervózní nebudu, stejně jako když jsem v Mexiku jel mimo bodování značek.

Vůz už znám velmi dobře a vím, co od něj mám čekat a co si s ním můžu dovolit. Ve Švédsku a v Mexiku bylo příjemné, že jsem nebyl pod tlakem zajet do hodnocení značek a mohl jsem se v klidu učit. V Mexiku jsem jel navíc poprvé s Honzou Možným, v podstatě do toho spadl rovnýma nohama, rychle si však zvykl. I tyto zkušenosti se nám budou o víkendu moc hodit.

Mezi soutěžemi není mnoho volna. Po Mexiku jsem stihl promoční akce, ale hlavně musím plnit povinnosti vůči týmu. Věřím, že na Novém Zélandu se mi bude dařit lépe než v Mexiku. A až se seriál mistrovství světa vrátí do Evropy, budou za mnou mít fanoušci blíž, na což se těším."

Reklama

Související témata: