Hlavní obsah

Prohrát s Kubicou není ostuda, ale mrzí mě vlastní chyba, přiznal Pech

Freistadt/Praha

Český šampión Václav Pech se spolujezdcem Petrem Uhlem s vozem Mini John Cooper Works S2000 skončil druhý na úvodním podniku mezinárodního českého šampionátu v automobilových soutěžích, kterým byla víkendová rakouská Jänner rallye. Až do poslední rychlostní zkoušky proháněl Poláka Roberta Kubicu, bývalou hvězdu F1...

Foto: Zdeněk Sluka

Pilot rallye Václav Pech

Článek

Vedl jste ještě před poslední rychlostní zkouškou. Co se na ní stalo?

Zvolil jsem špatné obutí, což byla moje velká chyba. Vycházel jsem ze zkušenosti, kterou jsme udělali hodinu předtím na stejném úseku. Nasadili jsme měkčí směs, která se mi jevila jako nejrychlejší varianta. Tým Michelin, který Kubicu podporoval, nasadil pneumatiky na zmrzlý povrch. Pršelo, ale teplota klesla večer už hodně k nule. Navíc jsem jel hodně pomalu, vody na trati bylo opravdu hodně.

Byl někde na trati sníh?

Nebyl, ale všude spousta vody, protože vydatně pršelo.

Kubica startoval s továrním Fordem Fiesta. Bylo to znát?

Samozřejmě to musí být znát. Navíc měl podporu odborníků z Michelinu, kteří určovali, jaké nasadí pneumatiky. Tím rozhodně jeho výkon nesnižuji.

Jak se vám jeví jezdecky v rallye?

Je hodně rychlý a skutečně velmi dobrý. V náročných podmínkách Jänner rallye, kterou jel poprvé, mě vysokou rychlostí překvapil. Na sněhu by to asi bylo jiné, ale to není podstatné, o tom rallye nejsou. Závodění s ním jsem si opravdu užil. Neberu prohru jako ostudu, ale mrzí, protože jsem před poslední rychlostní zkouškou vedl o téměř dvanáct sekund. Přitom jsme podali velmi dobrý výkon, svezení bylo parádní. Škoda toho konce, který mrzí

Dává najevo, že přišel z formule 1?

Vůbec ne! Na společné tiskovce byl velice vstřícný a spolu jsme si to užívali, špičkovali jsme se. Je to naprosto normální kluk.

Získal jste první body do domácího šampionátu. Jak se budete chystat na obhajobu titulu?

Až do dubna je pauza, takže čas na přípravu. Naše auto je vypiplané, rychlé, což se potvrdilo i v Rakousku. Těším se na souboje s domácí špičkou. Jiný cíl než útok na osmý titul si dávat nemůžeme.

Reklama