Hlavní obsah

Loeb nemá vyhráno, očekává tuhý boj

AUCKLAND

Spokojenost panuje po úvodní etapě Novozélandské rallye v továrním týmu Citroën. Jednička týmu a obhájce mistrovského titulu Sébastien Loeb se usadil v čele soutěže, jeho týmový kolega Francois Duval je po prvních osmi rychlostních zkouškách třetí se ztrátou necelých čtyř sekund na Fina Markuse Grönholma z týmu Peugeot. "Je to dobré," usmíval se po skončení etapy šéf týmu Guy Fréquelin.

Článek

Citroën je po třech odjetých podnicích mistrovství světa na předposledním místě šampionátu značek a cílem týmu na Novém Zélandu je proto maximální bodový přírůstek. "Na cílovou rampu zbývá ještě kus cesty a obě naše posádky čeká tuhý boj. Ukazuje se, že jsme se trefili při volbě pneumatik, což je na Zélandu základem úspěchu," uvedl Fréquelin.

Loeb se v úvodu soutěže usadil za Petterem Solbergem, v servisu po čtyřech erzetách obul tvrdší pneumatiky a probojoval se do čela. "Úvod soutěže nemohl být lepší. Zejména odpolední část po výměně pneumatik byl vskutku podařená," liboval si jednatřicetiletý jezdec.

:. ANKETA
Udrží Sébastien Loeb vedení až do cíle Novozélandské rallye? Hlasujte v anketě na konci článku.

Zkušený francouzský pilot očekává v dalších fázích soutěže tuhý boj. "Marcus není z těch, kteří se vzdávají bez boje. Bude to hodně ostré," prorokoval Loeb.

Duval je se třetím místem nadmíru spokojený a útok na postavení svého týmového parťáka neplánuje. V prvních třech soutěžích MS zatím ještě nebodoval a jeho prioritou tak je především udržet vybojovanou pozici. "V úvodu soutěže jsem vydal hodně energie na to, abych se vůbec udržel na silnici. Třetí místo je skvělé, na posun vpřed nemyslím. Spokojený budu i s jedním bodem," prohlásil belgický pilot.

Peugeot volil špatné pneumatiky

Grönholm útočí na Novém Zélandu na čtvrté vítězství a víc než dvacetisekundová ztráta na Loeba jej pěkně rozpálila. Podle dvojnásobného mistra světa se tým během úvodní etapy ani jednou netrefil do volby pneumatik. "Ráno jsme obuli příliš tvrdé, odpoledne zase moc měkké," čertil se Grönholm.

Pozitivně Grönholm viděl alespoň výkon svého vozu. "Auto jede výborně, je naprosto spolehlivé. Nic není ztraceno, třiadvacet sekund není konec světa," řekl.

Solbergovi pomohl déšť

Nor Petter Solberg se Subaru je spokojený se čtvrtým místem. V úvodní etapě startoval jako lídr šampionátu do rychlostních zkoušek jako první a roli 'čističe' zvládl. První část etapy vedl, podmínky na trati byly po nočním dešti těžké i pro soutěžící, kteří startovali za mistrem světa z roku 2003.

Odpoledne však začal na suché šotolině ztrácet, hlavu si z toho ale nedělal. "Odvedli jsme skvělou práci. Byla to hodně loterie pneumatik, která nám vyšla. Ztráta třicet sekund není nepřekonatelná, v rallye se může stát cokoliv," řekl norský jezdec.

Novozélandská rallye pokračuje v sobotu druhou etapou, která čítá osm rychlostních zkoušek. V neděli pak soutěž uzavře třetí etapa se čtyřmi měřenými úseky.

Reklama

Související témata: