Hlavní obsah

VIDEO: Kolomý medvědí silou urval na Dakaru první pětku, Loprais si kryl hlavu před kameny

Praha

Jedna z nejrychlejších etap letošního ročníku Rallye Dakar účastníky slavné soutěže pořádně potrápila. Z českých posádek byla v pondělí večer spokojená jen ekipa Martina Kolomého, který svou tatru dovezl do cíle na pátém místě. Aleš Loprais po problémech spadl v průběžném pořadí na sedmé místo, Jaroslav Valtr z deváté příčky dokonce až na konec třetí desítky.

Dakar 2014 - 2. etapaVideo: loprais.cz a Tatra Buggyra Racing

 
Článek

Hned ve druhém dějství proslulého dobrodružství přichystali pořadatelé na závodníky první setkání s šedými dunami v oblasti Nihuil a charakterem zbytku měřeného úseku navíc donutili jezdce pořádně šlápnout na plyn. „Stále jsme jeli speed limit, tedy než ke konci přišly duny," potvrdil pilot Martin Kolomý v tiskové zprávě týmu Tatra Buggyra. „Duny byly těžké, museli jsme asi čtyřikrát couvat, abychom je přejeli. Chvíli jsme se zdrželi, než jsme našli správnou stopu," podotkl pilot stroje „Fatboy", jemuž aktuálně patří čtrnáctá příčka průběžného pořadí.

Rychlá speciálka přinesla řadu dramatických momentů, havárii a předčasnému konci v soutěži se nevyhnul ani vítěz první etapy Rus Mardějev. „Viděli jsme shořelé auto i na boku ležícího vítěze první etapy Mardějeva. Zrovna u něj nás mrzí, že vypadl tak brzy. Je to fajn chlap," poznamenal Kolomý. Ruská posádka po kolizi zůstala uvězněná v kabině a nakonec ji osvobodil až kolem projíždějící Gerard de Rooy, jemuž byl za gesto fair play odečten čas zdržení a Nizozemec se díky tomu dostal do čela průběžného pořadí. Etapový vavřín získal Rus Šibalov s kamazem.

Kolomý v bivaku neskrýval spokojenost, i když se na pátou pozici pořádně nadřel. „Bylo to vydřené páté místo. Trochu nás trápí řízení. Třeba řečiště jsem jel úplně bez serva, takže jsem si pořádně máknul. Naštěstí jsme v cíli a je super, že jsme zajeli takový výsledek," pochvaloval si.

Loprais jel bez čelního skla

Potíže pronásledovaly Aleše Lopraise, který do pondělní etapy vyrážel v pozici druhého muže průběžného pořadí. „Krátce po startu nám odešel pohon 4x4 a celou dobu jsem přemýšlel, jak projedeme posledních 80 km dun, které nás čekaly. S 9,5tunovým truckem je to opravdu loterie, kterou jsme nakonec vyhráli, i když jsme při ní ztratili v písku spoustu času," popisoval frenštátský jezdec, který na vedoucího De Rooye ztrácí ze sedmé příčky 43 minut.

Adrenalinovým bonusem byla pro Lopraisovu posádku jízda bez čelního skla. „Zhruba 30 km po startu nám v top speedu protivítr vytlačil okno do kabiny, které prasklo. Museli jsme zastavit, sklo vykopnout a pokračovat v prachu úmorných 370 km! Jen v brýlích. Během dne jsme předjeli desítky aut v plné rychlosti. Jednou rukou držíte volant, druhou si kryjete oči a hlavu před létajícími kameny od před vámi jedoucích vozidel," líčil Loprais v bivaku.

Valtra zdržela převodovka

Po neděli druhý nejlepší český kamión Jaroslava Valtra měl problémy s převodovkou, pilot týmu KM Racing nabral více než dvouhodinovou ztrátu a spadl na 28. místo. Vlastimil Vildman sice udržel průběžné dvanácté místo, ale kvůli defektu nabral manko téměř půldruhé hodiny a celkově ztrácí na čelo hodinu a tři čtvrtě. „Duny se nám moc nepovedly, mnohokrát jsme couvali a najížděli do terénu. Spokojení být moc nemůžeme," uvedl v cíli Vildman.

Úterní třetí etapa ze San Rafaelu do San Juanu zavede závodníky do horských výšin, trasa pro motocykly a čtyřkolky dokonce protne nadmořskou výšku 4300 metrů. Automobily a kamióny se ve stínu nejvyšší hory Jižní a Severní Ameriky Aconcaguy (6 962 metrů) dostanu do tří kilometrů. Etapa je dlouhá 596 km, z toho je 301 km měřených.

Reklama