Hlavní obsah

Valtr a Macháček na Dakaru skončili, Kolomý přes problémy pokračuje

Aktualizováno

Porucha motoru ukončila snažení posádky kamionu Liaz pilotované Jaroslavem Valtrem na Rallye Dakar. Členové týmu KM racing nedojeli do cíle čtvrteční 5. etapy v argentinském Tucumánu a na svém webu oznámili, že ze soutěže stejně jako před rokem odstupují. Podobně dopadl i Josef Macháček, jehož premiérový start v kategorii automobilů ukončily technické problémy. Další z českých závodníků Martin Kolomý s kamionem Tatra měl obrovské problémy, nabral velkou ztrátu a dlouho nebylo jasné, jestli ho pořadatelé pustí do páteční šesté etapy. Nakonec Kolomý odstartoval.

Foto: Petr Lusk/Miroslav Forman/BUGGYRA 2014

Martin Kolomý během Rallye Dakar

Článek

Valtr měl letos na Dakaru potíže už několikrát. V předešlé etapě skončil jeho kamion na boku, ve čtvrtek jej technické problémy zastavily definitivně.

"V úvodu etapy se nám jelo dobře, akorát nás postihly defekty. Po startu do druhé poloviny erzety jsme ale 'udělali' motor. Když jsme vyjížděli na jednu menší dunu, najedou se to kouslo, v agregátu zachrastilo a vytekl z něj olej. Nejde s ním točit, je asi po něm," uvedl Valtr.

Podobně jako Valtr dopadl i jeho týmový kolega Macháček. Pětinásobný vítěz kategorie čtyřkolek letos poprvé startoval s buggy MD Optimus, do cíle ale nedojede. Podle týmového webu ho zradilo zadřené ložisko zadního kola. S pomocí asistenčního kamionu se Macháčkovi podařilo auto opravit, v rallye ale pokračovat nebude.

Dlouho nejasný byl osud Martina Kolomého. Před rokem nejlepší Čech na Dakaru měl v průběhu náročné etapy technické problémy a ztratil osm hodin opravou kompresoru. Do cíle nakonec dorazil, ale ve výsledcích momentálně nefiguruje. Do startovní listiny páteční 6. etapy jej ale pořadatelé zařadili. Situace je komplikovaná i proto, že Kolomý opravoval svůj kamion mimo měřený úsek.

Kolomý jede z etapy rovnou do další

"Martin do poslední části etapy vyrazil chvíli před půlnocí našeho (evropského) času. Po zkrácení to měl nějakých sto kilometrů, po kterých ho čeká dvě stě padesát do bivaku a ráno hned výjezd na další etapu. Všichni jsou extrémně vyčerpaní a sami čekáme na informace, jak vše dopadne," uvedl technický ředitel Buggyry Robin Dolejš v tiskové zprávě.

Kolomý nakonec do páteční etapy odstartoval, i když ve výsledcích stále nefiguruje.

Pořadatelé jej dokonce posunuli ze 41. na 22. startovní místo mezi kamiony. "Jsme unavení, nespali jsme celou noc, jelikož jedeme z etapy rovnou do další, ale bojujeme dál," uvedl Kolomý na svém profilu na sociální síti.

Reklama

Související témata: