Hlavní obsah

Kolomý si zahrál na Davida Copperfielda, cílem projel po třech kolech

Tucumán/Salta

Snad i slavný mág David Copperfield by mohl závidět, jaký extrém zvládl... Ani se nechce věřit, co Martin Kolomý prožil na Rallye Dakar za poslední dva dny před volnem. Po velkých technických problémech v páté etapě, tak aby stihl nastoupit do šesté, musel jet prakticky nonstop. Pak šokoval znovu. Cílem šestého dílu závodu projel jen po třech kolech a zastavil kousek za páskou.

Foto: Petr Lusk/Miroslav Forman - Buggyra 2014

Tatra Buggyra Martina Kolomého na trati 6. etapy.

Článek
Fotogalerie

Vytoužené celkové prvenství tým Tatra Buggyra Racing letos asi nezíská, ale na Dakaru se rozhodně stará o fantastické příběhy a předvádí heroické výkony. A to se soutěž dostala teprve do své poloviny.

„Prakticky jsme nespali. Do bivaku jsme přijeli ráno a kluci se hned vrhli na kamión. Trnuli jsme, jestli všechno zvládneme opravit a včas přijet na start. Všechno se povedlo, ale máme toho tak akorát," utřel si pot z čela pilot Martin Kolomý při rozhovoru pro web svého týmu.

Dlouho bez jakýchkoli informací mnozí sledovali, zda vůbec dojede ke startu 6. etapy. Zvládnout musel takřka 250 kilometrů dlouhý přejezd. Do měřené části odstartovat jako jedenačtyřicátý. I přes všechny peripetie dokázal na trati zrychlovat, předjížděl jeden kamión za druhým. Na posledním čtvrtém mezičase byl dokonce třináctý.

Ujeli jen sto metrů za pásku

„Hrozně jsme se těšili do cíle, kde jsme si chtěli odpočinout a samozřejmě ukázat, že auto je v dobré formě. Měli jsme štěstí, že na programu byla nejkratší etapa celého Dakaru, takže jsme valili, jak jen to šlo," culí se Kolomý.

Třináctá příčka, na kterou se propracoval, mu ale štěstí evidentně nepřinesla. V závěrečné části urazil pravé přední kolo včetně poloosy a brzdiče. Cílem nakonec projel třiadvacátý se ztrátou šestnácti minut na vítěze. Diváci se nestačili divit, když viděli, jak jeho tatrovka přijíždí jen na třech kolech.

„Etapa byla příliš rychlá, hodně se prášilo. Při předjíždění jednoho z osobáků nás auto vytlačilo a zřejmě jsme zachytili o nějaký kámen, který nám urazil kolo, a to nás odstavilo. Nezaváhali jsme, naložili rezervu a zbylých sedm kilometrů dojeli po třech kolech, abychom splnili cíl etapy," líčí důvod svého akrobatického kousku Kolomý, který pak s „tlouštíkem" zastavil sto metrů za páskou, kde ho posádka nechala stát při levé straně.

Na nic už neměli sílu

„Hlavně, že jsme byli v cíli. To pro nás bylo asi nejdůležitější. Neměli jsme už na nic sílu," přiznal navigátor René Kilián.

I nadále celkově vede Nizozemec De Rooy. Martinu Kolomému, bylo po čtvrtku přičteno osm hodin, takže i s penalizací mu s celkovou ztrátou jedenácti hodin patří průběžná osmadvacátá pozice.

Se sobotou na Dakar konečně dorazil zasloužený den volna. „Je to extrém, tři dny jsme nespali, takže dáme auto do pořádku a volno využijeme k maximální regeneraci, abychom závěrečný týden přežili," dodal Robin Dolejš, technický ředitel týmu Buggyra.

Reklama

Související témata: