Hlavní obsah

Tříkolák už další Řepkovy blikance nepředvede, Kolomý dal na Laudu a z Dakaru odstoupil

Salta
Aktualizováno

Do historie letošní Rallye Dakar se zapsal neotřelým způsobem. Pilot stáje Tatra Buggyra Racing dovedl svůj kamión do cíle páteční etapy jen na třech kolech. Martin Kolomý se tak okamžitě stal hvězdou, vysloužil si přezdívku Tříkolák a svůj šílený kousek přirovnal k vyhlášeným blikancům fotbalisty Tomáše Řepky. Další už ovšem na trati letošního Dakaru nepředvede, Kolomý kvůli technickému problému skončil.

Foto: Petr Lusk/BUGGYRA 2014

Martin Kolomý s tatrou na trati sedmé etapy Rallye Dakar.

Článek
Fotogalerie

Dlouho bojovali jako lvi, přemáhali nástrahy enormně těžké trati, technické potíže, značnou únavu. V pondělí ráno ovšem učinili nejtěžší rozhodnutí. Tým Tatra Buggyra v soutěži pokračovat nebude.

Důvodem je technický problém, který by mohl ohrozit zdraví celé posádky. Tým po důkladné analýze komponentů přední nápravy odhalil četné mikropraskliny. Vysokohorský charakter příštích etap pak představoval značné riziko v případě souvisejícího technického defektu.

Žádné vítězství za nepřiměřené riziko nestojí

„Niki Lauda říkal, že žádné vítězství by nemělo být vykoupeno nepřiměřenou mírou rizika. Mám dvě malé děti, David tři. Nestálo by za to se někde vybourat. V tuto chvíli by to byl zbytečný hazard," vysvětlil Kolomý v tiskové zprávě svého týmu.

Dilema však měl obrovské. „Rozhodnutí bylo strašně těžké, trvalo nám několik hodin a nakonec jsme se na tom v týmu shodli. Všichni jsme dělali maximum. Do poslední chvíle jsme se pokoušeli najít alternativní řešení, ale nakonec se srdcervoucí lítostí musíme oznámit, že naše letošní účinkování na Dakaru končí. Všem děkuji za jejich nasazení a vůli. Strašně si toho vážím," hodil Kolomý s těžkým srdcem ručník do ringu.

Auto šlapalo, ale štěstí neměli

Jeho tým měl velké ambice. Přál si vylepšit loňské páté místo, do dějiště přijel se zcela novým strojem Tatra 815 Buggyra. „Auto šlapalo na výbornou. Byl jsem velmi spokojený s tím, jak jede. Měli jsme na parádní výsledek, ale někdy vás potkají zcela nepředvídatelné poruchy a souhry okolností, že si připadáte bezradní. Vždycky jsem říkal, že Dakar není jen o pilotech a technice, ale především o štěstí. A toho jsme letos tolik neměli," řekl zklamaně  Kolomý.

Hned v úvodní etapě „FatBoye" zastavila hořící pneumatika, v páté mu službu vypověděl vzduchový kompresor a v další při předjížděcím manévru urazil přední kolo. Po nedělní 7. etapě byl Kolomý sedmatřicátý.

Reklama

Související témata: