Hlavní obsah

Povzbuzený Loprais chystá na Dakaru útok na třetí místo

Neuvěřitelný souboj svedl ve středeční desáté etapě Rallye Dakar Aleš Loprais s Rusem Karginovem. Česká posádka s tatrou na více než šesti stovkách měřených kilometrů dokázala porazit favorizovaný Kamaz o pouhých 37 sekund a slaví premiérové etapové vítězství na letošním ročníku. A povzbuzen úspěchem Loprais vyhlíží třetí místo v průběžném pořadí, od nějž jej dělí 34 minut.

Foto: loprais.cz

Aleš Loprais krotí s tatrou duny pouště Atacama v 10. etapě Rallye Dakar.

Článek
Fotogalerie

Pro Lopraise znamenal těsný triumf posun na čtvrté místo v průběžném pořadí, kde vystřídal Rusa Sotnikova, který uvízl v písečné pasti a dojel se ztrátou. „Vítězství v etapě! Satisfakce po technických problémech v předešlých dnech. V letošní rallye jsme prozatím měli jen tři čisté etapy bez technických problémů. O to víc mne těší, že jsme vždycky v těchto etapách dobili pódiová umístění," radoval se český závodník.

Úspěšný boj s písečnými dunami i jemným prachem feš-feš oživil Lopraisovu naději na pódiové umístění. „Až dnes se nám podařilo najít optimální nastavení tlumičů, které je pro jízdu v poušti Atacama zásadní. Na jedné straně mě již celkově šesté etapové vítězství na Dakaru nesmírně nabíjí, na straně druhé mne mrzí, že jsme toto nastavení objevili až nyní. Nicméně už v 11. etapě může být vše jinak. Moc bych si přál dostat se na pódium letošního Dakaru, ale dobře si uvědomuji, jak náročné to bude. Dakar 2014 je opravdu těžký...," doplnil Loprais.

Bivak se mění ve vrakoviště

Český pilot cílí na průběžně třetího Rusa Nikolajeva, na nějž ztrácí lehce přes půl hodiny, od vedoucího Nizozemce De Rooije jej dělí dvě hodiny. Jezdec Iveka skončil ve středu třetí a na Karginova má jen těsný náskok osmi minut. Ostatní české posádky dál drží umístění ve druhé desítce - Vlastimil Vildman s liazem je patnáctý před Janem Tománkem s tatrou, další pilot tatry Tomáš Vrátný ztratil a klesl na 19. pozici.

Soutěž z druhé strany poznává po svém odstoupení další jezdec s tatrou Martin Kolomý. Pilot týmu Tatra Buggyra se vrátí domů až po skončení Dakaru a má tak možnost poznat zákulisí ze zcela jiného úhlu pohledu. A jak přiznal, takový obrázek rallye jen potvrzuje, jak náročný letošní ročník je. „V bivaku s každým dnem vidím vždy více zdemolované techniky naložené na valnících. Bivak se vlastně víc a víc proměňuje ve vrakoviště," poodhalil Kolomý.

Reklama

Související témata: