Hlavní obsah

Tříkolák se na Dakaru řídil Laudovým zákonem, Tlouštíka si Kolomý pochvaluje

Valparaíso

Přestože na Dakaru skončil již minulé pondělí, slavnou rallye Martin Kolomý sledoval až do konce a program si zpestřil několika individuálními akcemi. Třeba recesistickým „závodem“ s Jaroslavem Valtrem. Pilot stáje Tatra Buggyra Racing dovedl svůj kamión do cíle jedné z etap jen na třech kolech. Okamžitě se tak stal hvězdou, vysloužil si přezdívku Tříkolák a svůj šílený kousek přirovnal k vyhlášeným blikancům fotbalisty Tomáše Řepky.

Foto: Petr Lusk/Miroslav Forman/BUGGYRA 2014

Martin Kolomý překonává se svou tatrou technickou pasáž v páté etapě Rallye Dakar.

Článek

Je čas bilancovat. Posádka se z Jižní Ameriky vrátí zpátky domů v úterý. Technika míří z přístavu ve Valparaísu do francouzského Le Havre, kam dopluje zhruba za dvacet dnů.

Severočeský truckracingový tým Buggyra poprvé v historii plnohodnotně vstoupil do nejtěžší dálkové motoristické soutěže na světě, do věhlasné Rallye Dakar. Ve společném projektu s kopřivnickou automobilkou Tatra Trucks postavila zcela nový závodní speciál. Nebýt některých závad, pral by se vůz Tatra 815 Buggyra zřejmě o nejvyšší pozice.

Dakar je především o štěstí

Tříkolák si svého Tlouštíka pochvaluje. „Auto šlapalo na výbornou. Byl jsem velmi spokojený s tím, jak jede. Měli jsme na parádní výsledek, ale někdy vás potkají zcela nepředvídatelné poruchy a souhry okolností, že si připadáte bezradní. Vždycky jsem říkal, že Dakar není jen o pilotech a technice, ale především o štěstí. A toho jsme letos tolik neměli," líčí pilot Martin Kolomý v týmové zprávě.

Nejlepší český jezdec loňského ročníku tvořil s plzeňskými bratry Reném a Davidem Kiliánovými osvědčenou posádku stroje zvaného Fat Boy. A na vlastní kůži poznal, že letošní 36. ročník Rallye Dakar byl jedním z nejtěžších v celé historii.

Nechtěli riskovat zbytečný hazard

Defekty se kumulovaly, během 6. etapy závodní speciál nárazem o balvan přišel o kolo a kamión dojel do cíle bez něj... Posádka si okamžitě vysloužila celosvětový obdiv a mediální pozornost. V bivaku Kolomý získal přezdívku Mr. 3wheel, tedy Tříkolák.

Vzhledem k četným prasklinám na přední nápravě však v noci před 8. etapou přišlo velmi těžké rozhodnutí - odstoupit.

„Bylo to strašně těžké, trvalo nám několik hodin a nakonec jsme se na tom v týmu shodli. Všichni jsme dělali maximum. Do poslední chvíle jsme se pokoušeli najít alternativní řešení. Niki Lauda říkal, že žádné vítězství by nemělo být vykoupeno nepřiměřenou mírou rizika. Mám dvě malé děti, David tři. Nestálo by za to se někde vybourat. V tuto chvíli by to byl zbytečný hazard," oznámil s těžkým srdcem Kolomý.

Letošní cenné zkušenosti, které tým v průběhu získal, by se měly stát základním kamenem pro úspěch v příštím roce.

Reklama

Související témata: