Hlavní obsah

V Tomáši Vojtěchovi odešel velký talent

PRAHA

Jedenatřicetiletý jezdec OMV Teamu Tomáš Vojtěch zemřel v sobotu krátce před polednem za volantem Peugeotu 206 WRC. K tragédii došlo na trati 4. rychlostní zkoušky mezi Cerekví a Kojčicemi. Příčinou bylo selhání srdce.

Foto: Novinky

Tomáš Vojtěch - archivní foto

Článek

Tomáš Vojtěch se narodil 30. října 1973. Jeho otec Zdeněk Vojtěch patřil k nejlepším okruhovým jezdcům v historii českého automobilového sportu a v roce 1981 s tovární Škodou 130 RS získal titul mistra Evropy v závodech cestovních vozů společně s Břetislavem Engem a Janem Šenkýřem. Zdeněk Vojtěch zahynul při autonehodě v listopadu roku 1998. V jeho stopách šli i synové Tomáš a o tři a půl roku mladší Štěpán, který rovněž jezdí v rallye. Tomáš nejprve závodil ve sjezdovém lyžování, ale po vážném zranění se věnoval automobilům.

V roce 1992 poprvé startoval s ladou v Záskalí u Liberce v zádově do vrchu. Věnoval se i okruhovým závodům s Fordem Fiesta, ale v roce 1997 získal mistrovský titul v Divizi 1 s Peugeotem 306 Maxi a v následujícím roce skončil druhý. V roce 1999 začal s vozem této značky jezdit rallye, postupně přešel na Toyoty Celica a Corolla a poté na Peugeot 206 WRC.

Do sbírky jeho úspěchů patří 2. místa mistrovství ČR ve sprintrallye (2000 a 2002); 3. místa v mistrovství ČR ve sprintrallye (2001 a 2004). Letos zvítězil v Rallye Šumava. Tomáš se společně s bratrem staral o rodinný podnik Federal Cars, prodávající peugeoty. V roce 2002 na Pražském rallyesprintu vedle Štěpána Vojtěcha usedl jako spolujezdec hokejový gólman Dominik Hašek.

Otřesení jezdci

Velký šok prodělali účastníci soutěže. "To se nedá popsat. Když jsem se to dozvěděl, bylo mi hrozně zle. Všechny nás ta zpráva strašně zasáhla. Ihned jsme se rozhodli odstoupit,ů líčil svoje pocity Právu několikanásobný mistr republiky Václav Pech ml.

Emil Triner v Pelhřimově nestartoval, zpráva ho zastihla doma... "Volalo mi to několik známých a já tomu dlouho nemohl uvěřit. Když jezdec zahyne při havárii, je to strašné, ale toto riziko si uvědomujeme. Ale taková smrt... Nemohu se s tím vyrovnat. Byli jsme s Tomášem velcí přátelé, konzultovali jsme spolu spoustu věcí. On nezkazil žádnou legraci, byl to výborný jezdec i člověk. Bude celému motoristickému sportu strašně chybět," uvedl pro Právo Triner.

Vyhrál mladší bratr

Po havárii Tomáše Vojtěch na 4. rychlostní zkoušce (z devíti) sobotní Rallye Pelhřimov pořadatelé nejprve soutěž přerušili a zbývajícím posádkám přidělili jednotný čas. Poté byla soutěž ukončena a za konečné byly vyhlášeny výsledky po 4. RZ. Vítězem druhého podniku mistrovství ČR v rallyesprintu se tak stala posádka Štěpán Vojtěch-Michal Ernst s vozem Peugeot 206 WRC.

Reklama

Související témata: