Hlavní obsah

Švédskou rallye vede Ogier, Prokop ztratil výletem mimo trať

Karlstad

Mistr světa Sébastien Ogier vede po první etapě Švédskou rallye. Francouzský pilot továrního týmu Volkswagen zatím vychází lépe z těsného souboje s dalším jezdcem volkswagenu Norem Andreasem Mikkelsenem, který po sedmi rychlostních zkouškách ztrácí 5,8 sekundy. Martin Prokop se ocitl hned v první čtvrteční zkoušce mimo trať a v soutěži pokračuje s velkou ztrátou.

Foto: Claude Paris, ČTK/AP

Sébastien Ogier s volkswagenem.

Článek

Obhájce prvenství Ogier hned po prvním testu vystřídal v čele vítěze středečního prologu Mikkelsena. V závěru dne sice vedení ztratil, ale poslední test z něj opět udělal lídra. "Rozhodli jsme se použít opotřebované gumy. Raději ztratím nějaký čas teď, abych zítra mohl použít dobré pneumatiky," vysvětlil Mikkelsen změnu pořadí v posledním testu dne.

Nadvládu Volkswagenu umocňuje třetím místem Jari Matti Latvala z Finska se ztrátou 12 sekund na lídra.

Prokop ani v druhém dílu mistrovství světa neprožil dobrý vstup do rallye. Zatímco v Monte Carlu pro něj hned po první erzetě soutěž skončila kvůli poruše, ve Švédsku v úvodu první etapy a celkově druhém testu skončil ve sněhové závěji. Než se za pomoci diváků dostal zpět na trať, uplynuly zhruba tři minuty. Propadl se na konec výsledkové listiny, odkud se ve zbytku dne probil do třetí desítky pořadí.

"Naštěstí tam bylo dost ochotných diváků, kteří nám pomohli ven. Bylo tam ale taky dost takových, kteří jen koukali a natáčeli. Kdyby taky pomohli, mohl jsem být na silnici dřív," řekl Prokop. Jeho ztráta do konce dne narostla na 4:46 minuty.

V pátek je na programu devět rychlostních zkoušek, v sobotu závěrečné čtyři.

Švédská rallye, podnik MS v automobilových soutěžích - po 1. etapě:
1. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo R) 39:56,5
2. Mikkelsen, Markkula (Nor., Fin./Volkswagen Polo R) -5,8
3. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R) -12,2
4. Tänak, Mölder (Est./Ford Fiesta RS) -14,8
5. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Fiesta RS) -22,5
6. Östberg, Andersson (Švéd./Citroën DS3) -22,5
26. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta RS) -4:46,3

Reklama

Související témata: