Hlavní obsah

Škoda hodlá uspět při Italské rallye

Další pokus o dosažení slušného výsledku v letošní sezóně mistrovství světa v automobilových soutěžích čeká o víkendu na piloty továrního týmu Škoda Motorsport. Šampionát se po zámořských soutěžích v Mexiku a na Novém Zélandu vrací do Evropy a na startu Italské rallye nebudou chybět ani Armin Schwarz a Janne Tuohino.

Foto: Škoda Motorsport

Armin Schwarz s Fabií WRC na trati Mexické rallye.

Článek

"Zámořské soutěže pro nás očividně nebyly příliš dobré, ale v Evropě očekáváme lepší výsledky. Před touto soutěží jsme absolvovali specifický test, díky kterému strávili Armin i Janne ve voze více času. Mělo by se to odrazit na jejich výkonech," řekl vedoucí týmu Martin Mühlmeier v oficiální tiskové zprávě Škody.

Mladoboleslavská stáj věří, že na šotolině se už bude fabiím dařit. Nejlepším výsledkem jejich jezdců v letošní sezóně jsou stále devátá místa Francouze Alexe Benguého (Monte Carlo), Fina Janiho Paasonena (Švédsko) a Schwarze (Mexiko).

Loni se Škoda nepředvedla

Loňské výsledky však týmu moc nenahrávají. Italská rallye se před rokem přestěhovala ze San Rema na Sardinii a zástupci Škody se tam moc nepředvedli. Fin Toni Gardemeister odstoupil po havárii již v první etapě, Schwarz, jedoucí s horečkou, jej následoval druhý den.

"Loni jsme velmi záhy zjistili, že soutěž nemá nic společného s někdejší Sardinií. Tratě jsou úzké a zatáčkovité s velkým množstvím sypké šotoliny na povrchu. Letos se jede o hodně dříve a důsledkem mohou být velké odlišnosti," podotkl Schwarz.

Přednost dostal Tuohino

Před rokem se totiž v okolí přístavu Olbia závodilo až v říjnu. "Na testech před soutěží jsme tu neměli dobré počasí a je dost možné, že nás čeká letošní první deštivý podnik. V každém případě je tu důležité zabrat a být rychlý hned od startu," řekl německý pilot.

Jeho týmovým kolegou bude tentokráte Tuohino, který dostal přednost před Paasonenem. "Nikdy jsem tu ještě nejel, ale tratě jsou úzké a technické, což by mělo mému stylu vyhovovat," tvrdil Tuohino, jenž z předcházející novozélandské rallye odstoupil ve třetí etapě pro poruchu turba.

Začíná se v pátek

Základnou soutěže je přístav Olbia na severovýchodě ostrova, který se stal se svými restauracemi, butiky a nádhernými scenériemi oblíbeným místem mnoha milionářů a módních návrhářů.

První etapa odstartuje v pátek a budou ji tvořit tři rychlostní zkoušky, které posádky absolvují dvakrát. Celkem tak ujedou 139,70 měřených kilometrů. V sobotu je čeká dalších pět úseků, mezi nimiž nechybí ani nejdelší rychlostní zkouška Tandalo. Z celkových 144,01 kilometru ukrojí dvakrát 38,77.

Po dvou dnech strávených v horách na sever a severozápad od Olbie se přesunou jezdci k nejkratší závěrečné etapě na západ od tohoto města. Šest nedělních rychlostních zkoušek bude mít celkovou délku 66,32 kilometru a po jejich absolvování je první posádka očekávána na cílové rampě v Porto Rotondo ve 14:30.

Reklama

Související témata: