Hlavní obsah

Rallye Tatry ozdobí svou účastní Kopecký s Fabií WRC

PRAHA

Start úřadujícího českého šampióna v automobilových soutěžích Jana Kopeckého s vozem Škoda Fabia WRC bude hlavní ozdobou čtvrtého dílu domácího mistrovství Rallye Matador Tatry. Soutěž se uskuteční v sobotu a v neděli v okolí Púchova na Slovensku.

Foto: PRÁVO/ARCHIV

Jan Kopecký se při Rallye Tatry představí za volantem Fabie WRC.

Článek

Kopecký v letošní sezóně startuje ve vybraných českých kláních s vozem Mitsubishi v produkční třídě, tentokrát však usedne do nejnovější specifikace speciálu mladoboleslavské automobilky, s kterým loni vyhrál titul.

"Púchovská rallye je domácí soutěž našeho hlavního partnera a chceme reprezentovat značku v co nejlepším světle," vysvětlil svůj start Kopecký.

Čtvrtý muž průběžného pořadí českého mistrovství tak bude hlavním favoritem rallye, v které před rokem skončil třetí. Tehdy se však púchovská soutěž jela jako česko-slovenská a jedna etapa se uskutečnila na Valašsku. Nyní se na Moravě uskuteční jen dvě rychlostní zkoušky.

"Nebude to lehké, ale chceme tuto rallye vyhrát a uděláme pro to maximum," řekl Kopecký. Pro třiadvacetiletého jezdce bude soutěž i přípravou na starty v mistrovství světa s Fabií WRC, které má naplánované v druhé polovině sezóny. "Budu mít šanci vyzkoušet si různá nastavení vozu, ze kterých pak následně mohu vycházet," dodal Kopecký.

Pojede i Š. Vojtěch

V pozici lídra šampionátu se na start postaví Václav Pech, jenž vyhrál dvě z dosavadních tří rallye. "Do Púchova se vracím vždy velmi rád a letos nás čeká již pátý start," podotkl Pech, který Rallye Tatry jezdil i v době, kdy byla součástí jen slovenského mistrovství. A dařilo se mu, třikrát tam vyhrál. "Atmosféra kolem trati bývá vždy v těchto končinách velkolepá," řekl loni druhý Pech.

V Púchově nebude chybět ani Štěpán Vojtěch, kterého čeká první závod po nedávném tragickém úmrtí jeho bratra Tomáše na Rallye Pelhřimov. Vedle Vojtěcha, Kopeckého a Pecha bude v rallye startovat se speciálem WRC ještě Karel Trněný. Celkem se pořadatelům přihlásilo 93 posádek z šesti zemí, přibližně dvacet se jich ale posléze omluvilo.

Start rallye je naplánován na sobotu v 8:30 a v první etapě čeká na jezdce dvanáct rychlostních zkoušek. V cíli by měla být první posádka ve 20:30. Jméno vítěze by mělo být známo v neděli kolem 17:30 po absolvování zbývajících devíti měřených úseků.

Průběžný stav MMČR v rallye
1. Pech, Uhel (Ford Focus WRC)60 bodů
2. Š. Vojtěch, Ernst (Peugeot 206 WRC)48
3. T. Vojtěch, Horniaček (Peugeot 206 WRC)30
4. Kopecký, Schovánek ((Mitsubishi Lancer Evo VII)28
5. Mörtl, Edelmann (Rak./Mitsubishi Lancer)24

Reklama

Související témata: