Hlavní obsah

Solberg by chtěl zopakovat vítězství na Sardinii

PRAHA

Nor Petter Solberg bude o nadcházejícím víkendu obhajovat vítězství v Italské rallye na Sardinii. Soutěž na středomořském ostrově vystřídala populární asfaltové tratě v okolí San Rema v loňské sezóně, letos ale Solberg vyrazí za obhajobou na jiných tratích, než při premiéře šotolinové rallye.

Foto: www.rallymexico.com

Nor Petter Solberg bude na Sardinii obhajovat vítězství.

Článek

Devětadvacetiletý norský pilot, světový šampión z roku 2003, má nejvyšší ambice i letos. "Bude to těžká soutěž. Já ji však plánuji vyhrát," citoval Solberga internetový server WRC-Life.cz. Tovární jezdec Subaru věří, že jej nezastaví ani fakt, že do první etapy bude startovat jako první a čeká jej tak čistění trati. "Úvodní den to budu mít těžké, ale čekají nás pak ještě další dva dny," řekl Solberg.

S tvořením ideální stopy to však možná nebude tak horké. Podle jezdců je totiž povrch tratě měkký a písčitý a čelo startovního pole tak bude mít podobné podmínky. "V některých místech je tak měkký, že se trať nevyčistí ani po pěti vozech," uvedl dvojnásobný světový šampión Marcus Grönholm. Finský pilot by již na Sardinii rád ukončil dlouhé čekání na vítězství v MS. Naposledy se z něj radoval v Argentině 2003.

Vylepšit výsledek z loňského roku, kdy skončil druhý, se bude snažit Sébastien Loeb z Francie. Jednička Citroënu věří, že podá srovnatelný výkon jako na Novém Zélandu, kde vyhrál. "Od té doby jsme toho moc neměnili," řekl Loeb, který však nehodlá zbytečně riskovat. "Bude záležet na tom, jak se budu cítit. Pojedu svým tempem," dodal Loeb.

Na startu také Valoušek s Prokopem

Na startu se vedle Romana Kresty, který byl opět nominován Fordem do Poháru konstruktérů, a dvojice pilotů mladoboleslavského týmu Škoda Motorsport, představí i Pavel Valoušek a Martin Prokop. Oba budou bojovat o body do hodnocení kategorie junior WRC vypsané pro vozy s obsahem do 1600 ccm.

Základnou soutěže je stejně jako před rokem přístav Olbia na severovýchodě ostrova. První etapa odstartuje v pátek a tvoří ji celkem šest rychlostních zkoušek. V sobotu čeká posádky dalších pět erzet, mezi nimiž nechybí ani nejdelší měřený úsek rallye Tandalo dlouhý 38,77 km.

Po dvou dnech strávených v horách na severu a severozápadě od Olbie se přesunou jezdci k nejkratší závěrečné etapě na západ. Šest nedělních rychlostních zkoušek bude mít celkovou délku 66,32 kilometru a po jejich absolvování je první posádka očekávána na cílové rampě v Porto Rotondo ve 14:30. Italská rallye se sice na Sardinii jela již před rokem, ale 65 procent tratí je údajně nových. Pořadatelé totiž hledali širší cesty.

Průběžné pořadí MS v rallye (po 4 soutěžích)
1. P. Solberg (Nor./Subaru) 26 bodů, 2. Loeb (Fr./Citroën) 25, 3. Märtin (Est./Peugeot) 23, 4. Grönholm (Fin./Peugeot) a Gardemeister (Fin./Ford) oba 20, 6. Rovanperä (Fin./Mitsubishi) 11, ...13. Kresta (ČR/Ford) 2.
Pohár konstruktérů
1. Peugeot 43, 2. Citroën 31, 3. Subaru 28, 4. Ford 26, 5. Mitsubishi 24, 6. Škoda 4.
Junior WRC
1. Wilks (Brit./Suzuki) 12, 2. Andersson (Švéd./Suzuki) 11, 3. Meeke (Brit./Citroën) 10, ...7. Valoušek (ČR/Suzuki) 6.

Reklama

Související témata: