Hlavní obsah

Loeb vyhrál první etapu na Sardinii, Schwarz na bodech

OLBIA

Francouz Sébastien Loeb vykročil na Sardinii za druhým triumfem v podniku mistrovství světa v automobilových soutěžích v řadě. Jezdec továrního týmu Citroën v pátek vyhrál úvodní etapu Italské rallye, na osmém místě figuruje po prvním dnu Armin Schwarz s Fabií WRC. Roman Kresta se po pomalejším začátku posunul na jedenáctou příčku.

Článek

Loeb sice zahájil pátý podnik mistrovství světa až devátým časem na první erzetě, už druhý měřený úsek ale vyhrál a začal se o vedení přetahovat s Finem Grönholmem. Ten svému soupeři ulehčil cestu do čela soutěže ve třetí rychlostní zkoušce, kdy svůj Peugeot převrátil a propadl se až do třetí desítky.

Loeb jistil své páteční vedení vítězstvím ve čtyřech erzetách, v závěru dne jej proháněl hlavně jeho týmový kolega Francois Duval, který ale v páté erzetě otočil svou Xsaru přes střechu a ze soutěže odstoupil. Předposlední páteční vložka se stala osudnou také dalším dvěma továrním jezdcům, odstoupit musel domácí Gigi Galli na mitsubishi i Chris Atkinson se subaru.

Na druhém místě nakonec přenocuje obhájce loňského vítězství na Sardinii a vedoucí muž průběžného pořadí MS Petter Solberg, jenž se subaru ztrácí na svého rivala 31 sekund. Již téměř o minutu je zpět překvapení soutěže mladý Fin Mikko Hirvonen s fordem.

Ukázkovou stíhací jízdu předvedl ve druhé části první etapy Grönholm. Dvojnásobný mistr světa využil přestávky v programu po prvních třech rychlostních zkouškách k opravě vozu a zahájil ďábelské pronásledování, jež ho dovedlo až na sedmé místo před Schwarze.

Schwarze trápily defekty

Německý veterán ve fabii byl po čtvrté erzetě dokonce šestý, den nakonec zakončil o dvě příčky níž. "Na testech před soutěží se nám podařilo najít dobré nastavení, které se na osvědčilo. Tratě jsou neuvěřitelně úzké a rozbité. Je na nic spousta děr, kterým není možné se vyhnout. Hodně jsem autu věřil, ale odpoledne jsem ztratil nějaký čas defekty," uvedl po první etapě Schwarz.

Druhý člen týmu Škoda Janne Tuohino, jehož výsledky se započítávají do hodnocení značek, se potýkal během dne s problémy a je až patnáctý. "Dopoledne jsem měl jsem problémy se systémem řazení a odpoledne bylo těžké bojovat o lepší umístění. Doufal jsem, že skončím těsně za první patnáctkou, ale ostatní jezdci si své pozice hlídali," řekl fisnký jezdec.

"Znamená to, že zítra budu vyjíždět na trať jako první a to nebude snadné, zejména dopoledne. Odpoledne už by mohla být přilnavost lepší, ale tratě zase budou více rozbité," dodal Tuohino.

Tratě na Sardinii hlavně dopoledne příliš nesedly Krestovi, který se vrátil do seriálu po nehodě na Novém Zélandu, která ho tam nepustila do závodu. Český jezdec se postupně propracoval ze sedmnáctého na jedenácté místo, na vedoucího Loeba ztrácí dvě a půl minuty.

Italská rallye pokračuje v sobotu druhou etapou rozdělenou do pěti rychlostních zkoušek.

Italská rallye - po 1. etapě
6 měřených úseků v celkové délce 139,7 km
1. Loeb (Fr./Citroën)1:34:51,3 hod.
2. P. Solberg (Nor./Subaru)+ 31,7
3. Hirvonen (Fin./Ford)+ 59,6
4. Rovanperä (Fin./Mitsubishi)+ 1:17,7
5. Gardemeister (Fin./Ford)+ 1:33,8
6. Märtin (Est./Peugeot)+ 1:34,5
7. Grönholm (Fin./Peugeot)+ 2:11,9
8. Schwarz (Něm./Škoda)+ 2:16,3
...
11. Kresta (ČR/Ford)+ 2:31,6
15. Tuohino (Fin./Škoda)+ 2:59,7
46. Prokop (ČR/Suzuki)+ 26:25,9
52. Valoušek (ČR/Suzuki)+ 32:58,0

Reklama

Související témata: