Hlavní obsah

První etapu Mexické rallye vyhrál Ogier, Prokop je už šestý

León
Aktualizováno

Po první etapě vede Mexickou rallye mistr světa a obhájce prvenství Sébastien Ogier z Francie. Martin Prokop je po odstoupení několika soupeřů šestý s odstupem tří a půl minuty.

Foto: Christian Palma, ČTK/AP

Sébastien Ogier z Francie se svým volkswagenem na trati Mexické rallye.

Článek

Ogier s volkswagenem se v páteční etapě přetahoval o první místo s Madsem Östbergem, ale na vítězné erzety nakonec vyhrál jasně 7:3 a vytvořil si před norským jezdcem Citroënu v čele náskok 26 sekund. Třetí je vedoucí muž pořadí MS Jari-Matti Latvala z Finska.

"Dopadlo to mnohem lépe, než jsem vzhledem k naší startovní pozici očekával," přiznal Ogier, který vyrážel na trať jako druhý za Latvalou, takže ještě neměl úplně čistou stopu. "Vedení je více, než jsme očekávali. Myslím si ale, že to ještě s Östbergem a Latvalou bude velká bitva," řekl Ogier.

Po Noru Andreasi Mikkelsenovi, který v úvodu etapy při havárii poškodil zavěšení kol svého volkswagenu, odstoupili i další adepti na přední pozice. Úvodní etapu nedokončili ani Brit Kris Meeke, Fin Mikko Hirvonen nebo Polák Robert Kubica.

Prokop: Šesté místo je motivací

Prokop, který předešlé dvě světové rallye nedokončil, se v Mexiku od začátku drží v elitní desítce. S průběžnými výsledky je zatím spokojený. „Skočili jsme do toho po delší pauze a bez jediného testovacího dne. Proto jsme se na shakedownu i v noční městské erzetě trochu trápili a k tomu jsme se ještě potýkali s nedostatečným výkonem motoru naší fiesty," uvedl Prokop v oficiální tiskové zprávě.

Postupně se ale dostal do tempa. „Myslím, že (v pátek) dopoledne jsme v rámci možností zajeli i nějaké slušné časy a hlavně se vyvarovali zbytečných chyb, které by znamenaly odstoupení minimálně z etapy nebo jinou komplikaci. Šesté místo průběžně nás motivuje do dalších dvou náročných dní, které máme ještě před sebou," dodal pilot Jipocar Czech National týmu.

Dnes je na programu šotolinové Mexické rallye dalších sedm měřených testů, v neděli pak zbývající čtyři.

Mexická rallye - po 1. etapě:
1. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo R) 1:46:25,3
2. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Citroën DS3) -26,1
3. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R) -42,5
4. Evans, Barritt (Brit./Ford Fiesta RS) -2:28,7
5. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) -2:30,2
6. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta RS) -3:31,1

Reklama

Související témata: